Vill inte vara snut. Ica-handlaren Jan Lindberg förstår inte varför han ska se till att folk inte röker på mark som inte är hans. Foto: Sacharias Källdén

Handlare rasar över nytt rökförbud

Handlare kan förbjudas sälja tobak – om människor röker utanför butiken. Det blir resultatet av den nya tobakslagen. "Ska jag bli någon rökpolis nu", undrar en upprörd butiksägare på Kungsholmen.

  • Publicerad 07:20, 13 mar 2019

Fokus har legat på uteserveringarna, där cigaretter och e-cigaretter blir bannlysta. Också vattenpipor ryker.

Men lagen, som gäller från den 1 juli 2019, kommer att påverka mer än så. För alla allmänna entréer blir också rökfria. Att förbudet efterlevs, det ansvaret ligger på den som äger entrén.

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Kort sagt: äger du en butik är det du som ska se till att ingen står utanför och bolmar tobak eller e-cigg. Det gäller även krogar, restauranger, biografer, offentliga byggnader, folkets hus, bibliotek, t-baneuppgångar – alla platser där vem som helst kan vandra in.

För att citera länsstyrelsen, som ska se till att kommunerna lever upp till lagen, är det "hur många lokaler som helst".

Oklart antal meter

Hur stor yta utanför entrén man avser med förbudet, är oklart.

– I lagen står det "ett par meter" så det är en individuell bedömning. På ett trångt torg kan det vara många meter. På en kaj där det blåser, och röken sprids snabbt, är det färre, förklarar Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen.

Får inte avvisa rökare fysiskt

Inga befogenheter kommer med ansvaret. Man ska informera, sätta upp skyltar, ta bort askkoppar, be rökare flytta på sig. Men man får inte avvisa.

Om det visar sig att man inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer då kan det bli vite, alltså en slags böter.

För tobaksförsäljare kan det också i förlängningen innebära förbud att sälja tobak om de inte får bukt med närgångna rökare.

Nytt är nämligen även att lagen innebär att kommunen ska utfärda tobakstillstånd, precis som alkoholtillstånd, och tobakisters ekonomi och brottsregister kommer att granskas mycket hårdare. Upprepade överträdelser med folk som röker utanför entrén kan alltså också leda till att licensen dras in.

Nytt rökförbud stoppar vattenpipa på krogen

"Jag äger inte marken"

Det här upprör Jan Lindberg, Ica-handlare vid Fridhemsplan sedan tio år. Han har fått ett brev från länsstyrelsen som extremt kortfattat informerade om att det nu är upp till honom att se till att ingen nyttjar tobak eller e-cigaretter utanför hans mataffär.

– Jag äger inte marken. Om jag ställer ut en vagn med reklam får jag betala hyra till staden. Men nu ska jag upprätthålla ett rökförbud på mark som inte är min? Trots att jag inte får be tiggare att flytta på sig. Informationen har varit obefintlig om vad som krävs av mig, eller vad jag har för befogenheter. Jag vill inte straffas och bli av med mitt tillstånd, säger Jan Lindberg irriterat.

Ciggilska utanför Stockholms nya jätteskola på Kungsholmen