Handlare rasar mot inhägnad parkering

I går stängslades parkeringen på Sätra torg in av byggherren Peab. Handlarna i Sätra centrum är upprörda och undrar var deras kunder ska parkera.

  • Publicerad 10:12, 7 sep 2016

Pontus Hoby, butikschef för Ica Nära i Sätra centrum, blev minst sagt upprörd när han kom till Sätra torg i går. Byggherren Peab höll på att stängsla in hela parkeringen, utan förvarning.

– Ingen hade förvarnat mig om att det här skulle komma nu. Vi fick ett stort försäljningstapp redan i går och är jätteoroliga för framtiden. Kunder skriver ”tack för den här tiden” på Facebook, säger han.

Parkeringen på Sätra torg har rymt cirka 100 bilar. Många som parkerat där har varit kunder till de cirka 25 handlarna i Sätra centrum. Att parkeringen skulle försvinna var ingen nyhet för dem. Peab fick markanvisning av Stockholms stad redan 2007.

Sedan låg byggplanerna på is i några år, men under det senaste året har de tagit fart igen, och handlarna har fått information om det.

– Jag har haft mycket kontakt med Stockholms stad om den här frågan. Just därför är jag besviken och förvånad över att vi inte fick veta att det härskulle hända nu, och över att man struntat i att lösa parkeringsfrågan innan parkeringen på torget stängde, säger Pontus Hoby.

Jacob Ericsson är exploateringskontorets projektledare för bygget. Han förstår handlarnas frustration men ger dem inget hopp om en ny, likvärdig parkering.

– Det kommer att anläggas p-platser runt torget, men det blir inte lika många. Det kan också bli en del nya p-platser på gator runt omkring. Men vi har ingen närliggande mark där vi kan bygga en ny, stor parkering, säger han.

De två bostadshusen ska stå klara 2018 och rymma 91 bostadsrätter. Ett garage kommer att byggas, men de är bara avsedda för dem som flyttar in i lägenheterna.

– Vi har ingen skyldighet att ordna nya p-platser, det är stadens sak, konstaterar Anders larsson Tegelby, projektchef på Peab.