Handlare på Rinkebystråket hamnar hos inkasso

Flera handlare på Rinkebystråket har hamnat hos inkassoföretag på grund av den pågående hyreskonflikten. – Varför reagerar inte politikerna? frågar sig, Rwaida Zatara, handlare på stråket. Familjebostäder erbjuder nu 25 procent i hyresrabatt. Men det räcker inte, enligt handlarna.

  • Publicerad 15:44, 21 jun 2018

Mitt i berättade för två veckor sedan att handlarna på Rinkebystråket hotade att stänga sina butiker i protest på grund av en hyreskonflikt med hyresvärden Familjebostäder.

Nu har hyresvärden Familjebostäder gått med på att erbjuda mer i hyresrabatt till handlarna på Rinkebystråket.

I ett mejl till handlarna på Rinkebystråket, som Mitt i tagit del av, erbjuder man företagarna 25 procent i hyresrabatt istället för 15 som tidigare erbjöds.

Rabatten ska gälla i ett år.

Det ingår också bland annat att man fryser kostnader för lokalanpassning – något som är en betydande utgift för restaurangägarna, men som inte gör lika stor skillnad för butiksägaren, eftersom de inte har lika stort behov av lokalanpassning för att bedriva sin verksamhet.

Några handlare har skrivit på det nya avtalet men flera är missnöjda och har valt att inte göra det.

”Jag kommer att gå i konkurs”

– 25 procent hjälper inte, jag kommer att gå i konkurs, säger Wazir, som driver butiken Pitra Barnkläder och Leksaker.

Nura som driver en klädbutik är en av dem som inte skrivit på.

– Jag öppnade här för tre år sedan. Nu måste jag låna pengar av vänner för att kunna driva mitt företag och min man försörjer mig.

Hon vill att man slutar med rabatter och istället ser över grundhyran.

”Stöttar inte lokala kvinnliga företagare”

Rwaida Zatara driver ett apotek på Rinkebystråket.

Under två år har hon aldrig gått med vinst. Hon har tvingats låna både från bank och privat för att kunna få verksamheten att gå runt.

Jag tvingas jobba gratis och min man måste försörja mig

Rwaida Zatara

– Just nu jobbar jag gratis. De säger att de vill stötta kvinnor och lokala företagare, jag vill vara självständig, men nu måste min man försörja mig, säger Rwaida Zatara.

Hon har haft svårt att rekrytera folk när det varit oroligt i området och ibland tvingats hyra in dyra farmaceutkonsulter. När man driver ett apotek finns också särskilda krav på anpassning av lokalen. Det är något som hon menar att Familjebostäder inte tar hänsyn till, vilket bidrar till stora omkostnader för henne.

Hon och andra handlare berättar också om att de sedan starten haft problem med ventilation som, enligt dem, inte åtgärdats.

Flera handlare, som Mitt i pratat med, tycker inte att Familjebostäder levt upp till sina löften. Flera lokaler på stråket står tomma och handlarna anser att det inte är tillräckligt med aktiviteter som arrangeras för att locka folk till Rinkebystråket.

– Jag förstå inte varför politikerna inte reagerar. Om Familjebostäder inte kan klara av det själva kanske de måste ta hjälp, säger Rwaida Zatara.

Handlarna hamnat hos Inkasso

Fram tills att det nya avtalet är tecknat ska hon och de andra handlarna betala ordinarie grundhyran.

Flera handlare har nu fått Inkassokrav på grund av den utdragna hyreskonflikten.

– Vi är många som känner oss lurade, det känns som om att de dragit ut på förhandlingarna för nu pressa oss genom att säga ”skriv på avtalet annars hamnar ni hos kronofogden”.

Under onsdagen skickade handlare från Rinkebystråkets företagarförening ett mejl till Familjebostäder där de berättar att de planerar att stänga sina verksamheter i protest måndag den 2 juli.

Fakta

Hyreskonflikten – detta har hänt:

Mellan november förra året fram till sista april i år har handlare på Rinkebystråket fått hyresrabatt på 100 procent.

Rabatten tog slut och från 1 maj i år skulle handlarna betala full hyra.

Handlarna krävde då minst 30 procent i rabatt. Familjebostäder erbjöd 15 procent.

Den 29 maj gick handlarna ut och hotade med stängning. Då inleddes förhandlingar med Familjebostäder som resulterade i att hyresvärden erbjöd 25 procent i rabatt samt att frysa lokalanpassning och marknadsföringskostnader. Och även att frysa vissa hyresskulder.

Några handlare skrev på det avtalet. Men flera valde att inte göra det.

Handlare från Rinkebystråkets företagareförening meddelade i veckan att de kommer att stänga i protest den 2 juli.

Visa merVisa mindre