Handlare i Järva kan inte försäkra butikerna

Flera butiksägare i Järva har svårt att försäkra sina butiker. En del butiker står helt utan försäkring och andra drabbas av höga premier på grund av att området är brottsutsatt.

  • Publicerad 11:38, 13 okt 2017

Raids Zaytoun och Samir Hamoudys kiosk i Hjulsta har varit utan försäkring i ett år. De har under de senaste fem åren drabbats av fem rån och en anlagd brand.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till, ingen vill försäkra butiken hur ska vi kunna bedriva vår verksamhet så otryggt, säger Raids Zaytoun.

Att stå utan försäkrad butik kan innebära en allvarlig risk och kan orsaka stora kostnader. Om till exempel butiken drabbas av rån, skadegörelse, vattenläcka eller att någon i butiken skadar sig kan butiksägarna få stå för omfattande kostnader.

Drabbad av flera rån – får ingen ny försäkring

Tidigare har deras butik varit försäkrad hos Trygg Hansa, men på grund av många rån och skadegörelse har försäkringsbolaget valt att inte förlänga försäkringen och vill inte erbjuda dem en ny.

Salam Kurda i Husby har stått utan försäkring för sin livsmedelsbutik i sex månader. Bolaget Vardia vill inte längre försäkra hans butik på grund av höga skaderisker. Han har sedan dess, förgäves försökt att teckna en ny försäkring.

– Direkt försäkringsbolagen får veta vilken typ av butik och var den ligger så får jag ett nej. Jag har ringt många bolag men ingen vill. Det är ett stort problem.

Både i Tensta och Husby har flera butiksägare som Mitt i pratar med höga försäkringspremier en del omkring 2000 kronor i månaden.

– Jag fick inte försäkra min butik så nu har jag skaffat en tysk försäkring. Det är krångligt och jag vet inte än om det kommer att kunna hjälpa om jag drabbas, säger en butiksägare i Tensta, som vill vara anonym.

”Det är för jäkligt, utvecklingen måste vända”

Staffan Moberg, jurist på försäkringsföretagens branschorganisation Svensk försäkring är medveten om problemet.

– Vi tycker att det är för jäkligt att vi ska behöva få sådan otrygghet och brottsfrekvens i vissa delar av samhället. När försäkringsbolagen ser för stora risker och skadeutfall, så blir det svårare att försäkra.

Handlare nekas i utsatta områden

Det medför inte bara problem för den enskilde butiksägaren utan för hela området, menar Staffan Moberg.

– Det oroar oss att otryggheten och brottsligheten i området gör att försäkringsbolagen inte längre kan erbjuda försäkringar. Det som också oroar oss är att fler butiksägare ska stå utan försäkring  på grund av för höga premier eftersom risken i området anses högre. 

–  När inte ens polisen kan förhindra eller lösa brott i vissa utsatta områden då blir det svårt för bolagen att försäkra.

För att försöka vända utvecklingen startade de i juni i år Trygghetskommissionen för analysera utvecklingen av vardagsbrottsligheten och föreslå åtgärder för att motverka brottslighet och minska otryggheten i samhället.

Men det tycker inte Raids Zaytoun med sin oförsäkrade kiosk i Hjulsta är till någon hjälp.

– Jag vill bara härifrån nu. I flera månader har vi försökt sälja butiken, men ingen vill köpa den. Vi är fast.

Handlare nekas försäkring: L – ”Bedrövligt”