Oroad. Stefan Fritzdorf, vd för Vivles, tycker att fikets personal får hantera problem med missbruk och brottslighet som samhället borde ta större ansvar för. Foto: Sacharias Källdén

Handlare har fått nog av våldet i Älvsjö

Droghandel, stölder, våldsamma bråk, missbruk och hotfulla ungdomsgäng. Det vittnar två företagare vid Älvsjö torg om. De anser att turbulensen i centrumet ökar. Men polisen delar inte bilden.

  • Publicerad 20:00, 24 nov 2019

Det är en tidig julikväll, strax innan stängning, när tre unga män kommer in på Vivels kafé. De följs snart av två killar till och strax därefter startar ett stort slagsmål på fikets övervåning. Killarna kastar möbler, glas och porslin mot varandra. En kakelvägg slås sönder. Stolar flyger genom luften mot nedervåningen.

I kassan står två unga tjejer som upplever situationen som mycket hotfull. De gömmer sig i köket och ringer polisen – som inte kan komma.

Istället slutar bråket när grönsakshandlaren, som jobbar ute på torget, bryter in och skriker åt killarna. När Stefan Fritzdorf, vd för Vivels, kommer i sin bil har de sprungit iväg mot pendeltåget. Ingen misstänkt har kunnat gripas.

– Vi har vant oss att polisen inte kommer när vi har inbrott men att de inte åker på sånt här, när unga människor är hotade, är en smäll på käften, säger Stefan Fritzdorf.

"Droghandel inne på kaféet"

Bråket på Vivels inträffade i somras men Pernilla Arvanitidis, som arbetat på kaféet sen det öppnade för sex år sen, berättar om en vardag där personalen gång på gång måste hantera stökiga ungdomar och hotfulla personer som kräver att få komma in på toaletten. De ser också öppen knarkhandel bland fikets gäster.

– Droghandeln pågår här inne. Någon kommer hit och sätter sig länge och så springer ungdomar in och ut till den personen, säger Pernilla Arvanitidis.

Handlare har fått nog av våldet i Älvsjö

Hon tycker att fiket har blivit en mötesplats för folk som inte har någon annanstans att ta vägen, människor som mår psykiskt dåligt och har missbruksproblem. Stefan Fritzdorf håller med och menar att Vivels personal får ta hand om problem som samhället har ansvar för att lösa.

– Vi kan inte axla alla Älvsjö torgs problem med droger, socialt utanförskap och psykisk ohälsa. Jag har redan två som stänger varje kväll för att de ska känna sig trygga. Nästa steg är att jag måste anställa egna väktare. Ska det vara så att det krävs börjar det bli svårt att driva företag, säger han.

Spricka. Vid ett våldsamt bråk inne på Vivels i somras slogs inredning sönder och möbler kastades i lokalen. Foto: Sacharias Källdén

Oroligt. Flera handlare vittnar om det är stökigt runt Älvsjö torg. Bland annat Coop. Foto: Sacharias Källdén

Coop, tvärs över torget, har redan ett eget väktarbolag som affären kan ringa när det krävs.
Butikschefen Helena Sandberg uppger att hon har växande problem med snatterier, stölder, folk med missbruksproblem och stökiga ungdomar i affären.

Hon skulle gärna se att stadens ordningsvakter, som patrullerar runt torget, hade möjlighet att stötta företagarna. Idag gör vakternas närvaro ingen skillnad för personalen inne på Coop, menar hon.

– Ungdomarna skyr inga medel, utan de vet att man kan snatta och komma undan med det. Vi hamnar i hotfulla situationer, framför allt på kvällar och helger. Vi gör löpande anmälningar och har en bra kontakt med polisen men det är en ökad turbulens, säger Helena Sandberg.

Polisen delar inte bilden

Josefin Randleff, kommunpolis i Älvsjö, beklagar att polisen inte hade möjlighet att undsätta personalen på Vivles vid bråket i somras, och hänvisar till att det är en prioritering som gjorts på den regionala ledningscentralen. Hon understryker också att Älvsjö centrum är ett prioriterat område som polisen lägger mycket tid på, särskilt på de tider då flest brott begås.

Men hon känner inte igen den bild som företagarna beskriver med en växande problematik runt torget. Tvärtom.

– De aktörer jag har haft kontakt med i centrumet pratar om att tryggheten, på det stora hela, har blivit bättre. Men den lägesbilden kan ha ändrats, säger Josefin Randleff.

Om problemen ökar igen är det av stor vikt att polisen får veta det så att resurser kan prioriteras till torget, menar Josefin Randleff.

– Vi har många områden som vi behöver prioritera, så det är jätteviktigt för oss att vi har all relevant information. Utan medborgare och andra aktörers åsikter och information till oss kan vi inte agera. Så det är jätteviktigt att vi blir delaktiga, säger hon.

Därför dröjer kameror

En polisiär åtgärd som har diskuterats länge är att sätta upp övervakningskameror runt stationen och torget. Stadsdelen hade hoppats att kamerorna skulle vara på plats redan innan sommaren, men frågan har fastnat hos polisen regionalt.

– Då efterfrågan varit stor hos de respektive lokalpolisområdena har det blivit en fördröjning, vilket även Älvsjö centrum har drabbats av, säger Josefin Randleff.

Polisen kan i dagsläget inte ge någon prognos för när kamerorna väntas vara på plats.

ENKÄT: Hur upplever du Älvsjö torg?

Rasmus Mähler och Hanna Flink med barn. Foto: Sacharias Källdén

Rasmus Mähler och Hanna Flink, bor med sina barn i Solberga.

– Jag bodde precis vid torget för några år sedan och tycker att det är rätt lugnt utomhus. Däremot känns gången vid pendeln skum och det är mycket spring i cykelgaraget. Där har jag slutat att ställa min cykel, säger Rasmus Mähler.

Hanna Flink håller med.

– Ja, cykelgaraget tycker jag känns jätteotäckt.

Anneli Svantesson. Foto: Sacharias Källdén

Anneli Svantesson, uppvuxen i Solberga och bor i Älvsjö.

– Jag tycker att torget är fint men på kvällarna när jag väntar på bussen tycker jag det känns obehagligt med gäng som hänger här. Jag tror att vi vanliga människor måste röra på oss ute och synas på torget. Det är viktigt att inte bli rädd.

Ashti Hassan. Foto: Sacharias Källdén

Ashti Hassan jobbar på en frisörsalong strax intill torget.

– Torget är helt okej. Det är rent och fräscht. Men på kvällarna när det är många ungdomar här kan det kännas lite stökigt.