Handlare flyr Tensta centrum

Otrygghet och färre kunder. Nu vill flera handlare klappa igen sina butiker i Tensta centrum. – Tensta är ett område med så mycket potential. Varför förvaltar inte politikerna det och hjälper oss som försöker? frågar sig en av Tenstas handlare.

  • Publicerad 20:00, 30 maj 2016

Högljudda röster hörs inne i Tensta galleria. Klockan är strax efter ett mitt på dagen och två män i 30-årsåldern har precis hamnat i ett bråk inne i gallerian och en kniv är inblandad. Männen försvinner från platsen, ingen tycks ha kommit till skada. En butiksägare suckar.

– Förstår du nu varför jag lagt ut min butik till försäljning, jag orkar inte mer.

Han berättar om färre kunder och att han har svårt att få ihop till lokalhyran. I en butik längre bort är montrarna tomma. Tak och väggar har cementerats igen. Butiken ser stängd ut. Men det är den inte.

Inte än.

– Se i min butik, den är tom. Jag vågar inte ha framme våra varor. Varje dag funderar jag på om jag ska stänga igen min butik eller inte. Majoriteten av dem som bor i Tensta är bra människor. Det är bara några få som tillåts förstöra för alla, säger en annan butiksägare.

Tre butiker är på väg att lämna gallerian i Tensta, där det idag finns 31 butiker. Även andra näringsidkare som Mitt i pratar med går i samma tankar.

Centrumchefen Mats Carinder vid Fastpartner är medveten om problemen som handlarna har. Han berättar att vid ett tillfälle har fem butiker legat ute till försäljning.

– De fick kanske inte de pris som de hoppats på för sina butiker, så de flesta är kvar.

Han berättar att han för dialog med stadsdelsförvaltningen och polisen om otryggheten.

– Jag är orolig för att handlare vill lämnar gallerian och tycker att det är jättetråkigt. I dagsläget har vi dock en lång kö för att etablera sig i centrum.

Forskare brukar prata om det ”synliga samhället” och vikten av att myndigheter, förvaltningar och service finns tillgängligt i alla områden. Ove Sernhede, professor i urbana studier vid Göteborgs universitet, menar att problemen med otrygghet och avsaknaden av bland annat förvaltningar och service måste tas på allvar.

– Frågorna måste upp på en högre politisk nivå. Man måste göra ordentliga satsningar i områden som Tensta, som till exempel utbildningssatsningar, ge hopp om att få jobb och ge personer i området en andra chans.

Under tiden får de lokala handlarna sätta tilltron till den trygghetsstrategi som politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnden arbetar med och hoppas ska stävja otryggheten. Om det berättade Mitt i förra veckan.

– Jag vet att Tensta är bra och kan bli ännu bättre. Jag tror på området. Det har så mycket potential. Varför förvaltar inte politikerna det och hjälper oss som försöker, frågar sig en av Tenstas handlare.

Fakta

Visa merVisa mindre