Handigolfeliten till Vallentuna i helgen

Den 5–6 augusti gör 60 spelare från 13 europeiska länder upp i Swedish Open for Disabled, Sveriges största internationella tävling för golfspelare med funktionsnedsättning, på Golfstar Lindö i Vallentuna.

  • Publicerad 09:55, 3 aug 2018

– Vi är oerhört stolta över att anförtros värdskapet för denna betydelsefulla internationella tävling. Kom och se fantastisk golf av spelare med helt andra utmaningar än du själv har på banan. Vi hälsar både spelare och publik varmt välkomna till GolfStar Lindö, säger Anna Holmberg, operativt ansvarig på GolfStar.
Swedish Open for Disabled spelas varannat år och har lockat både den svenska eliten och många skickliga internationella spelare under drygt två decennier.

Sex olika tävlingsklasser

I år arrangeras tävlingen av Huvudstadens GK och GolfStar Lindö i Vallentuna. Tävlingen avgörs i sex klasser beroende på golfhandicap och funktionsnedsättning. Deltagarna har varierande funktionsnedsättningar som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen.
I år har tävlingen dessutom utökats med klasser för kategori 2 – personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Finalrond på måndag

– För oss är det viktigt att bredda utbudet av tävlingar för personer med olika typer funktionsnedsättningar och vi är glada att i år kunna erbjuda ett nytt internationellt speltillfälle för kategori 2-spelare, säger Helena Brobeck, ansvarig för handigolf på Svenska Golfförbundet.
På lördag är det inspelsvarv för spelarna och själva tävlingen börjar klockan 9 på söndag med den första tävlingsronden, 18 hål. På måndag klockan 9 är det finalrond, 18 hål, och därefter prisutdelning.

Gott om blågula hopp

Bland de svenska hemmahoppen i kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning) finns bland andra Joakim Björkman, Frösåker GCC, Johan Kammerstad, Lanna Lodge och Marcus Malo, Delsjö GK som alla tre var med och tog VM-guld 2014 och har flera andra mästerskapsmedaljer och internationella segrar på meritlistan.

Täby GK:s Johnny Granberg utmanar

Johnny Granberg från Täby GK har 9,5 i handikapp och utmanar favoriterna i kategori 1. Han var med om en uppmärksammad händelse i tunnelbanan 2012 då han ramlade ner på spåret och blev rånad och därefter påkörd av tåget och ådrog sig svåra benskador.

Nyligen var stora delar av den svenska handigolfeliten i Barsebäck på Henrik Stenson Handicamp. Johnny Granberg syns näst längst till vänster med gråsvart skägg. Foto: Lina Hoof

Golfen har varit en stor del av Johnny Granbergs liv både före men framför allt efter händelsen, där han numera bland annat spelar på Handigolf Tour. Han har vittnat om att golfen, vid sidan av stödet från familjen, var det som hjälpt honom att gå vidare. Före olyckan var Johnny Granberg en duktig golfare som spelade på fyra i handicap. Nu har han kommit ner under 10 igen och är en av segerkandidaterna i Swedish Open for Disabled.