Det är hög tid att göra skolvalet – i dag är sista dagen. Foto: Åsa Sommarström

”Händer att föräldrar knackar dörr i augusti”

I dag, onsdag 15 februari, är sista dagen att göra skolvalet för grundskolan. Har du inte gjort valet för ditt eller dina barn, är det alltså hög tid att göra det nu.

  • Publicerad 12:37, 15 feb 2017

När Mitt i kontaktade ett antal skolor i Tensta, Spånga och Rinkeby och kunde konstatera att det är vanligt på många håll att föräldrar inte gör det aktiva skolvalet för sina barn före 15 februari.

Detta får då konsekvensen att systemet automatiskt väljer skola åt dessa barn.

– Ja, då är det närhetsprincipen som avgör vart barnet får plats, det gäller alla kommunala skolor. Skolorna här i närområdet har inga svårigheter utan kan ta emot alla som söker, men det är bra att ändå göra det i tid, säger Pernilla Kronestedt som är biträdande rektor på Gullingeskolan.

Annars är svaret som ges att det finns platser kvar i skolorna när det kommer till klasserna som ska fyllas med elever som nu ska börja lågstadiet. Detta gäller bland annat Gullingeskolan, Enbacksskolan och Rinkebyskolan.

– Utav de 254 elever som har oss som sin skolpliktsskola, så har 173 inte ansökt ännu. Det är 72 som har sökt, varav just nu nio av dem har sökt till oss. Det är jättemånga som inte har sökt ännu. Vi räknar med att vi ska ha två till tre klasser som vi brukar, säger Carina Rennermalm som är rektor på Rinkebyskolan och fortsätter:

– Vi har ungefär 33 till 35 procent i det totala antalet som brukar hamna på skolan här, de som bor eller tillhör vårt område som väljer att gå på Rinkebyskolan. Man kan konstatera att många av föräldrarna på hela Järvafältet inte använder systemet, utan söker i stället senare manuellt.

”Då händer det att föräldrar kommer till skolan och knackar dörr så sent som i slutet av augusti.”

Carina Rennermalm berättar att det skapar en del problem för skolan och andra skolor generellt, att inte alla barns föräldrar söker skolplats i tid.

– Det ligger lite fel i tiden, många föräldrar tar det inte på allvar nu när sommaren snart är här. Sedan blir det augusti, folk börjar prata om skolan som snart ska börja och först då försöker man göra ett val.

– Då händer det att föräldrar kommer till skolan och knackar dörr så sent som i slutet av augusti och frågar om en plats. Det försvårar förstås vår planering och även för föräldrarna att få en plats på skolan där de helst vill att barnen ska gå, säger Carina Rennermalm.

På Elinsborgsskolan ser det bra ut kring ansökningarna, berättar skolans administrativa chef, Katherine Karlsson.

– Vi står oss alltid väl. Vi har historiskt sett alltid fyllt bägge våra klasser. Vi har 70 elever som ingår i vårt skolpliktsområde och det är 41 som sökt oss som förstahandsval, elva som sökt till oss i andrahand och tolv som sökt oss som tredjehandsval.

– Vi har ett ganska gott rykte och vi är inte oroliga utan fyller alltid våra klasser. Jag har jobbat här i 13 år och det har alltid varit likadant, säger Katherine Karlsson.

Har du inte sökt för ditt/dina barn ännu och vill veta hur du gör? Då kan du läsa mer och hitta information genom att klicka här, eller genom att gå in på stockholm.se.