Eleonor Dalhäll. Grundadae Studio P.E.P.P, och nu även Logen Edsvik i gamla konsthall öst. Foto: Cecilia Arwin

Handelshus öppnar i gamla konsthallen i Edsvik

Den 13 februari öppnar Logen Edsvik, ett handelshus som består av lokala företagare från Sollentuna, i Logen på Edsvik där konsthallen höll till innan konkursen 2019.

  • Publicerad 16:42, 25 jan 2021

I februari 2020 tog kommunfullmäktige beslut om en långsiktig plan för Edsvik. Målet var att skapa en tillgängligare och mer levande mötesplats, med en mix av offentliga och privata aktörer.

Redan i juni i fjol flyttade Studio P.E.P.P med träning och yogaklasser och även Studio Feelgoodpainting med målarverksamhet in i Logen, byggnaden där Edsvik Konsthall höll till innan konkursen i augusti 2019.

Yoga. En av aktiviteterna som finns på Edsvik. Foto: Cecilia Arwin

Nu startar Eleonor Dalhäll, grundaren av Studio P.E.P.P, alltså handelshuset Logen Edsvik där företagare från Sollentuna ska erbjuda en mix av inredning, blommor, kläder och keramik – tillsammans med hälsa och träning.

– Vi vill erbjuda upplevelser i många dimensioner, där vi blandar workshops i drejning och blomsterbindning, hälsa och träning, samtidigt som man kan köpa blomsterkransar, keramik och second hand-kläder. Vi vill erbjuda det personliga, unika, och lokala, som inte finns på andra ställen. Därför har vi fokus på hälsa, lifestyle och välmående, säger Eleonor Dahlhäll.

Fler planer

Ytterligare planer finns, för tiden när pandemin lättar.

– Vi vill kunna skapa olika marknader ute på stallbacken utifrån årstiderna, där ännu fler lokala aktörer från Sollentuna tillsammans kan erbjuda ett brett utbud till besökarna, säger Eleonor Dalhäll.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB som äger och förvaltar kulturfastigheterna i Edsvik, är nöjd.

– Resan mot att skapa ett kulturellt vardagsrum på Edsvik fortsätter. Samtidigt som det pågår ett mycket viktig utredningsarbete med att se över de olika fastigheternas kondition tar vi också hand om mindre men viktiga saker som att se över alla gamla skyltar och ordna med belysning, säger han.

Även Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ser positivt på utvecklingen.

– Det är spännande att Edsvik tar nya steg mot att bli en tillgänglig och levande mötesplats för hela Sollentuna. Tillsammans med SKAB breddar vi vårt utbud och lockar ännu fler besökare, säger han.

Gelaterian öppnar också

Det finns emellertid också de som ser med viss oro på vad som händer på Edsvik. Under hösten fördes diskussioner i ett par olika trådar på Facebook där flera förde fram åsikten att det kommersiella håller på att ta över området, på kulturens bekostnad.

– Det kan jag förstå, men jag älskar kultur och kommer att göra mig omöjlig om det blir för mycket kommersiellt. Det är väldigt viktigt att vi har blandningen, och keramik och hantverk som ska finnas i handelshuset är ju också kultur, säger Thomas Nyman.

När Logen Edsvik öppnar den 13 februari öppnar även Edsvikens Piazza & Gelateria – som utnämndes till Årets företagare 2020 av Sollentuna kommun – igen i Oxstallet.

Gelaterian har haft stängt en tid för att bygga om lokalen så att man nu kan laga maten på plats. Därmed kan de även ha ett bredare utbud än tidigare.

Stallbacken kultur kvar

Kultur då? Jo, kommunens satsning ”Stallbacken Kultur” ska fortsätta med sin verksamhet. I konsthallen kommer det att vara konstutställningar, konserter och kulturella evenemang. I dag är lokalerna och arrangemangen stängda med anledning av covid-19.Utställningen ”Gösta Ask Fotografiska ögonblick från Sollentuna” kan dock ses digitalt på Sollentuna kommuns webbplats.

Även Edsbergs slott är stängt på grund av covid-19, men där anordnas i vanliga fall kulturaktiviteter som konserter, litterära salonger och visningar.

Detta finns i Logen Edsvik

Utbudet kan växa och utvecklas över tid, men vid starten den 13 februari ser det ut så här:

Studio P.E.P.P – tränings- och yogastudio.

Bukettmakarna – blomster- och inredningsbutik med möjlighet att binda egna buketter.

&Igen – nytt och nästan nytt mode på ett hållbart sätt (second hand).

Handgjord keramik och drejkurser.

Massör.

Mötesplats/eventlokal.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26