DOLD MIKROFON. Love Lyssarides anslöt till scientologkyrkan i Stockholm – med en dold mikrofon. ”När de lyssnar tror jag de förstår att jag inte har försökt svartmåla dem,” säger han. Foto: Karl Gabor

Han wallraffade Stockholms scientologikyrka

Under falsk identitet tog sig Love Lyssarides in i scientologirörelsen i Stockholm. Efter tre månader blev han upptäckt och röjd. Nu gör han en podd-dokumentär om sina erfarenheter.

  • Publicerad 18:31, 13 nov 2020

Det var aldrig dålig stämning. De var oerhört socialt skickliga

Love Lyssarides, 25, har alltid varit fascinerad av scientologi. Men trots att det skrivits mängder av artiklar om den världsomspännande religiösa rörelsen har det varit svårt att få en helhetsbild av den svenska grenen, enligt honom.

Därför bestämde sig Love för att försöka nästla sig in och söka svar på dess omfattning i Sverige och Stockholm. Han ville även ta reda på hur man egentligen gör för att bli en del av en sekt, något som scientologin ofta beskrivs som.

– Det finns så mycket rykten kring scientologin, så de måste vara otroligt duktiga på att sälja in sig för att kunna rekrytera nya medlemmar, säger Love.

Svarade på 200 frågor

Ett sätt att få kontakt är att svara på ett stort test som heter ”Oxford Capacity Analysis” på nätet. Love började svara på de över 200 frågorna.

– Det ska framstå som ett personlighetstest, som de sedan erbjuder sig att gratis analysera. Det var väldigt spännande, alla vill ju veta mer om sig själva.

När testet var klart blev Love ombedd att åka ut till ett kontorskomplex i ett industriområde vid Kungens kurva. Där träffade han en person som Love beskriver som en ”certifierad testanalytiker”.

– De här testen är extremt viktiga i rekryteringsprocessen. De försöker peka ut svagheter hos den som svarat, som de sedan erbjuder hjälp för att lösa. Exakt det hände mig, och då kom stunden jag hade väntat på, säger Love.

Väckelsmöte. Volontärer inom Scientologirörelsen bjuder in till väckelsemöte i Stockholm. Foto: Mostphotos

Spelade svårflörtad

Han blev erbjuden att ta en kurs, och det var första gången ordet ”scientologi” nämndes.

– Men det förklarades att det absolut inte handlade om någon religion, snarare en slags serviceinrättning.

Love spelade först svårfångad och sade att han ville avvakta lite, men då började telefonen ringa och till slut tackade Love ja till att delta i kursen.

– Det var otroligt intensivt och extremt märkligt. Bland annat fick jag gå en kommunikationskurs – som aldrig tog slut. I stort sett varje dag var jag där i samband med kursen. Det var aldrig dålig stämning. De var oerhört socialt skickliga.

På dagarna satt Love på sitt kontor och arbetade med dokumentären. Bland annat intervjuade han avhoppare från rörelsen. På kvällarna buggade han upp sig med dold mikrofon och begav sig till kyrkan och de olika kurserna.

Förskolor listas på hemsida med kopplingar till scientologin

Hemliga rapporter

En gång hamnade Love ensam en stund i ett konferensrum. Han tittade runt på skrivbordet och såg då en rapport med sitt eget namn. Då förstod han hur utstuderat det var.

– Det var datum, klockslag och en detaljerad rapport om att jag hade kallpratat med en annan medarbetare i kyrkan. Efter vårt samtal skrev den personen ner exakt vad jag hade sagt. Det framstod som ett trevligt samtal, men vissa saker man säger kartläggs och sprids inom organisationen.

Detta kallas Knowledge Report. Hur många sådana rapporter han figurerar i vet han inte.

”Var en tidsfråga”

Love gick med i rörelsen i mars. Efter tre månader, i mitten av maj, blev han röjd och upptäckt.

– Jag förstod att det var en tidsfråga. Jag pratade mycket med avhoppare och hörde av mig till väldigt många personer som var kopplade till scientologin. Någon av dem måste ha berättat att jag egentligen var journalist.

Han blev uppringd och fick veta att han inte var välkommen längre, samtidigt sa de (scientologerna reds. anm) att ”de kanske finns lite överallt. Det kanske finns massa mer scientologer än vad du tror. Du kanske har dem rätt in på knuten, vem vet...”

Är du rädd?

– Nej, faktiskt inte. När de lyssnar på dokumentären tror jag de förstår att jag inte har försökt svartmåla dem, snarare försökt söka svar på vad rörelsen egentligen är för någonting. Det har varit mitt mål hela tiden.

Skola drivs av scientologer

I sin granskning av scientologerna har han bland annat undersökt deras koppling till en skola i södra Stockholm som sedan tidigare varit omdebatterad och föremål för journalistisk granskning. Men skolan har gång på gång sagt att ”scientologin inte präglar undervisningen”.

Under sin tid i rörelsen träffade Love nuvarande och före detta elever på skolan, som gav en helt annan bild.

– Eleverna får läsa en kurs där de lär sig om scientologi. Personer i skolledningen och administrationen är scientologer. Skolan betalar en licens till scientologirörelsen för att använda deras studieteknologi, även om det är enskilda aktörer med kopplingar till scientologin, som driver själva verksamheten, säger Love.

Efter många dolda intervjusamtal med eleverna blev det, enligt Love, extremt tydligt att skolans undervisning handlar om att sakta men säkert få in eleverna i scientologirörelsen.

”Är glasklart”

– De lär eleverna att tänka som scientologer, redan från sex, sju års ålder. Skolan hävdar att det absolut inte är så, men varför är det då så många elever från skolan som nu är scientologer? För mig är det glasklart.

Skolan har dock en helt annan uppfattning. Enligt rektorn stämmer det att skolan använder sig av studiemetoder som är utvecklade av scientologirörelsens skapare L Ron Hubbard. Men inget mer än så.

Scientologförskola i Midsommarkransen avslöjad

”Oärligt försök att fabricera”

”Det finns och har aldrig funnit någon koppling mellan någon kyrka och vår skola. Detta har tydligt visats i de rapporter som Skolinspektionen framställt då det varit här för att undersöka just den saken. Alla andra påstående är rena och skära lögner”, skriver rektorn i ett mejl till Mitt i.

Mitt i har även varit i kontakt med Scientologikyrkan i Stockholm. Enligt kyrkan valde Love att vara ”undercover” för att få uppmärksamhet och tjäna pengar.

I ett mejl skriver de att han ”utnyttjar det mycket stora och världsomspännande intresset för Scientologi. Det reportern gjorde är inget annat än ett oärligt försök att fabricera kontroverser där det inte finns några. Om han hade velat ha fullständig information kunde han helt enkelt ha kontaktat oss från början och talat om vad han letade efter och vi skulle gärna ha tillhandahållit informationen. Vi välkomnar dem som är genuint intresserade av att få information om Scientologi”.

"Det reportern gjorde är inget annat än ett oärligt försök att fabricera kontroverser där det inte finns några", skriver Scientologikyrkan till Mitt i. Foto: Mostphotos

Love Lyssarides

Ålder: 25 år.

Bor: Södermalm.

Aktuell med: Dokumentär när han wallraffar scientologkyrkan i Stockholm.

Dokumentären: Finns att lyssna på via PodMe.

Antal avsnitt: Totalt är det sex stycken, samt förhoppningsvis ett extraavsnitt där Love vill på en sammanfattande intervju.

– Det sjätte avsnittet handlar om att de stänger mig ute totalt. Men till slut säger de att de kan ställa upp på en avslutande intervju. Allt avslutas med en öppen inbjudan om att göra ett sjunde avsnitt. Vi får se vad de säger!

Hur stor är scientologirörelsen i Stockholm?

– Det har varit väldigt svårt att få fram. Jag har fått en siffra på att 40 000 personer har gått kurser hos dem, men det tror jag är kraftigt överdrivet. Gissningsvis handlar det om ett hundratal medlemmar i Stockholm.

Vad är ”wallraffa”? En journalistisk arbetsmetod som praktiserades av den tyska journalisten Günter Wallraff. Går ut på att en reporter uppträder under falsk identitet, för att på så sätt få material till reportage.

Visa merVisa mindre