Den som åker Skärgårdsvägen från Hemmesta vägskäl till Torsby kan skymta ett stort, rött hus på vänster sida, mellan sly och trädkronor. Det tillhörde en gång gården Hemmesta torp.

Hela gården såldes 2008, när Märta Pettersson, det sista av tre syskon som bodde där, flyttade därifrån. Sedan dess har det stått obebott. Där ladugården låg har man byggt en återvinningsstation och åkermarken har blivit bostäder för flyktingfamiljer.

Uppväxt på gården

Nu har fotografen Karl Robert Pettersson, som också är uppväxt på gården Hemmesta torp, skapat en utställning med gamla bilder från släktalbumet. Genom dem visar han hur livet såg ut på gården under 1900-talet.

– Gösta Pettersson var min pappa och han och syskonen drev gården och brukade marken ända fram till 2007, då min pappa dog, säger Karl Robert Pettersson.

Han har jobbat 40 år med film och foto på SVT och fick idén till utställningen efter en kurs i dokumentär fotografi.

Han beskriver sin utställning som ”en betraktelse från levande lantgård till öde tomt - ett tvärsnitt svensk hembygdshistoria, men också ett djupt personligt porträtt av en plats, en tid och människorna som gjorde den levande”.