"Och sen så gick det över till att han ville att jag skulle … ja men … han ville att jag skulle bli strypt medvetslös. Han ville prova det och se hur långt jag klarade av att bli strypt innan jag fick panik."

"Han ville att jag skulle stå med händerna över huvet å kolla in i … i väggen och bara stå där, men det är väl inte, inte så … alltså att man slår nån, men alltså jag skulle stå och stå där tills han sa att det räcker."

Det här är Filippas ord.

Hon är en av de ungdomar som intervjuats i Brottsförebyggande rådets rapport Våld i ungas parrelationer. Hon är anonym, men var som alla i studien någonstans mellan 12 och 23 år när hon utsattes för det hon beskriver.

Av rapporten framkommer att våld i ungas relationer är ett problem som är både omfattande och allvarligt, även om det är svårt att redovisa exakta siffror på hur många som är drabbade. Det är få av de utsatta som anmäler händelserna, och ännu färre som döms.

Rapporten kommer fram till att unga ofta hamnar mellan stolarna, eftersom myndigheter och de personer som arbetar med unga har dålig kunskap i ämnet. Även inom forskningen är de i stort osynliga eftersom den mesta forskning som görs utgår från vuxna mäns våld mot vuxna kvinnor.

Söker kontakt

Zandra Kanakaris är generalsekreterare för stiftelsen 1000 Möjligheter, som bland annat driver ungarelationer.se. Till deras chat kan såväl de som utsätter som de som utsätts vända sig för att få hjälp.

”Har pratat med min flickvän om allt det jag gjort mot henne. Slagit henne, kränkt henne och tvingat henne ha sex med mig.”

Ett citat från rapporten Ett år med ungarelationer.se.

Zandra är tydlig och rak i sitt budskap. Rapporten från BRÅ bekräftar det hon redan vet.

Läget är allvarligt och vi måste agera nu. Vi som är vuxna.

Vuxna trivialiserar unga relationer

– Många av de som hör av sig till oss är barn, och de blir utsatta för allvarligt våld. Lika grovt som det som vuxna utsätts för, säger hon.

Men vuxenvärlden har en tendens att trivialiserar ungas relationer. Det framkommer såväl i Zandras arbete som i Brå:s rapport.

– De kan få höra att "ni är så unga, han vet inte hur han ska bete sig", berättar Zandra.

– Lite som den där grejen att 'kärlek börjar alltid med bråk'. Nej, det gör det inte. Kärlek börjar aldrig med bråk.

Våldet finns i alla typer av relationer men det är allra vanligast att killar utsätter tjejer. Killar som förföljer, tvingar, tjatar, isolerar och kontrollerar tjejer.

Det mesta av våldet sker i föräldrahemmet eller i skolan, platser där vuxna bör finnas i närheten stora delar av tiden. Trots detta upplever unga som hör av sig till ungarelationer.se att vuxna sällan ser eller hör.

–  Flera tjejer beskriver hur våldet sker inne i pojkvännens killrum med föräldrar som finns utanför. De undrar över hur föräldrarna inte kunnat höra eller inte agerar på det som just hänt dem inne i rummet, berättar Zandra.

Så hur ska vuxna göra för att hjälpa?

– Fråga! Får du inget svar första gången, fråga igen. Och igen, och igen. Och visa att du finns kvar. börja prata med barnen i tidig ålder om hur en kärleksfull relation ser ut. Obekvämt tidigt, men åldersanpassat. Redan i förskoleålder. Prata om kompisrelationer, hur man är mot andra, säger Zandra.