Han vill vara med i ryska ”Hunger games”

Mats Goldberg är äventyraren som inte ryggar för en utmaning – nu vill han tävla i överlevnad på ryska taigan. – Jag älskar att göra det som inte andra människor gjort tidigare, säger han.

  • Publicerad 12:00, 18 feb 2017

Tävlingen utspelar sig på ryska taigan och pågår under nio månader. Under den tiden ska deltagarna klara sig så länge som möjligt, ordna mat, skydd och akta sig för vilda djur – och varandra.

Tävlingen har kallats ryska Hunger games, där allt är tillåtet för att vinna, samtidigt som allting visas i direktsändning med hjälp av 2000 kameror som satts upp i skogen.

Men Mats Goldberg är lugn.

– Det är rysk lag som gäller, så mord och våldtäkt som har rapporterats om är inte tillåtet. Bryter man mot lagen diskvalificeras man.

Mats Goldberg är uppväxt på Lidingö, i Huddinge och Hässelby. Just nu studerar han på en äventyrsledarutbildning i Älvdalen.

– Friluftsliv, katastrofberedskap och överlevnad har alltid fascinerat mig, säger han.

”Det lät helt idiotiskt”

När han först hörde om tävlingen ”Game 2 winter” tyckte han att den lät för extrem, men efter att ha läst på anmälde han sig.

– Det lät helt idiotiskt först, men sedan läste jag på. Det är både att testa mina egna gränser och att skaffa mig kunskaper som jag kan använda under hela mitt yrkesliv som lockar.

Närmare 200 personer har anmält sig till tävlingen. De 130 som fått flest röster när anmälningstiden gått ut den 1 mars går vidare till nästa röstningsetapp som pågår fram till den 1 juni. De 30 personer med flest röster kommer då att få åka till Ryssland för att genomgå en hälsokontroll.

För att förbereda sig för själva överlevnaden ska han gå en arktisk överlevnadsutbildning och lära sig självförsvar och botanik.

Ser det som ett jobb

I månadsskiftet juni–juli släpps deltagarna ut på taigan. Till sin hjälp får deltagarna utrustning och de första månaderna kommer de att jobba i grupper för att bygga hus inför vintern.

I början är det högsommar och 15–25 grader på taigan, men redan i oktober kommer snön. I januari och februari kan temperaturen krypa ner till -45 grader.

– Det är ingen tvekan om att det kommer att bli tufft. Men man måste nästan gå in med inställningen att det här är ett jobb. Det här är ett projekt som jag ska hålla på med i nio månader, den 1 april slutar tävlingen.

De som är kvar då delar på prissumman, 1 miljard rubel, cirka 15 miljoner kronor. Är det ingen som klarar av att vara kvar ända till april vinner den som är sist kvar.

Mest rädd för de andra deltagarna

– Det som skrämmer mig mest är de andra deltagarna. Även om jag inte tror på all hysteri som media skriver om mord och våldtäkt så tror jag att prispengarna gör någonting med människor, att det blir mycket egoism.

Han är också orolig för vad de extrema förhållandena kan få honom själv att göra.

– Mitt största orosmoment är att jag själv hamnar i något sådant. Men åker jag ut tidigare men har hållit fanan högt så kan jag ändå vara stolt över det jag har gjort.

I skogarna finns också vilda djur som björn och varg.

– Det går ändå att delvis vara förberedd på, det är inte samma oro.

Det som skulle få honom att bryta är en skada, tror han.

– Jag vet att jag själv kan stå pall när det blir tufft psykiskt och fysiskt, men längtan efter barnen kommer att vara en av de stora delarna. Men även om jag skulle behöva bryta efter tre månader skulle jag ändå se det som en seger.

 

LÄS MER:

Fakta

Game 2 winter

  • Under nio månader ska 30 män och kvinnor överleva i den sibiriska taigan och klara hot från såväl djur som varandra.
  • 2000 kameror har satts upp i området och allt som sker i tävlingen direktsänds.
  • Det är en rysk miljardär som står bakom tävlingen
  • Game 2 winter har jämförts med den dystopiska bok- och filmserien Hunger games, där unga tävlar i överlevnad och tvingas döda varandra i en direktsänd realityserie.
Källa: game2winter.ru
Visa merVisa mindre