Azam Khalil vill att cricket ska gä ännu mer framåt i Sverige. Foto: Sacharias Källdén

Han vill ta Sverige till toppen

Det efterlängtade crickethuset är nedbrunnet och säsongen över. Albybon Azam Khalil, en av landets bästa spelare, ser tillbaka på året med blandade känslor. Men blicken håller han framåt: Cricketen i Botkyrka ska växa och Sverige nå världstoppen.

  • Publicerad 21:39, 23 okt 2020

Sverige ska vara topp tio i världen.

"Det var en chock att se crickethuset i Norsborg nedbrunnet. När jag kom hit på morgonen började jag gråta. Det var som att mitt eget hus brunnit upp. Det här skulle bli Sveriges bästa cricketanläggning och jag var här varje vecka för att se bygget växa. Det är positivt att kommunen gjort klart att huset ska byggas upp igen.

BLICKAR FRAMÅT. Azam Khalil går förbi det nedbrända föreningshuset ut på planen. Foto: Sacharias Källdén

Jag är född och uppväxt i Afghanistan och kom till Sverige och Botkyrka när jag var 16 år. Vi flydde krig och våld. Vårt hus blev träffat av gevärseld. Jag älskar Botkyrka. Men till en början ville jag bara flytta från Sverige till England och bli professionell spelare. På S:t Botvids gymnasium träffade jag Aman som berättade att de spelade cricket i Fittja Sporthall. Nu har jag spelat cricket i 17 år. 2009 kom jag med i svenska cricketlandslaget och jag har spelat för Sverige sedan dess. 2015 bildade Aman och jag Alby Cricket Zalmi Club.

Bara i Botkyrka finns 500 medlemmar i cricketklubbarna och i Alby 120 medlemmar. Målet är att cricketen ska växa både i Botkyrka och Sverige. Bli en av de största sporterna. Vi jobbar på ökad jämställdhet och att både damer och hela familjer ska spela cricket. På fredagskvällar är det cricket i Fittja sporthall och på söndagar är det cricket för damer på Albyberget. Den yngsta är fem år och den äldsta 48 år. Vi vill också få in cricket i skolan.

Jag jobbar nu på Svenska cricketförbundet som klubbrådgivare. Mitt mål är att Sverige ska vara topp tio i världen på cricket. I dag ligger vi på plats 43. Om vi satsar resurser på cricketen är detta möjligt att nå.

Du kan nog säga att jag är galen i cricket. När min fru födde barn åkte jag direkt på cricketmöte efter förlossningen. När min syster gifte sig kom jag svettig direkt från match till festen. Det gick inte att dölja var jag varit. Min fru är tålmodig. Hon vet att inget kan stoppa mig från cricket."

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Ska byggas upp igen

Crickethuset vid Karsby IP i Norsborg brann ner den 13 maj.

Anläggningen skulle bli den enda i sitt slag i Sverige med mötesrum, cafeteria, kansli, omklädningsrum, och läktare.

Här skulle flera föreningar från Botkyrka och Huddinge vara.

Politikerna i kommunfullmäktige ska i höst besluta om 8 miljoner kronor för att bygga upp huset.

Självrisken för brända huset är 5 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre

Tillsvidare finns träningsutrustningen i en container på parkeringen. Foto: Sacharias Källdén

Azam Khalil

Ålder: 34 år

Bor: Albyberget

Familj: Fru och fyra barn (tre flickor och en pojke).

Sysselsättning: Klubbrådgivare på Svenska cricketförbundet, ledare i Alby Zalmi Cricket Club där han också är spelare.

Andra intressen: Mat och umgås med vänner.

Visa merVisa mindre