Nytt. Qlasse Dahlquist kommer med andra simledare och tränare starta en ny simförening i Järva i början av nästa år. Foto: Privat/Mostphotos

Han vill starta nytt simsällskap i Järva

Nu startas snart det nya simsällskapet Järva crocodiles. Syftet är att öka simkunskaperna bland Järvabor och i längden ge barn och unga möjlighet att tävla i simning.

  • Publicerad 17:08, 17 nov 2020

Efter att länge ha varit aktiv inom simningen i Järva har Qlasse Dahlquist bestämt sig: I januari kommer han och några andra engagerade starta ett nytt simsällskap. Bakgrunden är att de upplever att simkunskaperna i området generellt är alldeles för bristfälliga.

– Jag har varit simtränare i Järva till och från sedan 1982, och jag kan säga att simningen här är ett svart hål. Det är så många som inte har några simkunskaper alls, säger han.

Tanken är att den nya verksamheten ska ha simträningar och simskola för barn och unga. De vill även ha separat träning för kvinnor, män och familjer, så att alla som vill kan känna sig bekväma att delta.

– Målet är att framför allt barn och ungdomar, men även vuxna, ska kunna komma och ta del av simlektioner och simträningar. Folk ska våga bada utan att skämmas, oavsett kön, bakgrund, religion eller tidigare simkunskaper, säger Qlasse Dahlquist.

Vill bygga en simkultur

Föreningen ska till att börja med hålla till i Tensta simhall och på Husbybadet.

– Vi vill kunna bygga en bad– och simkultur i Järva, där fler vill vara i vattnet som en naturlig del av vardagen. Vissa kanske vill simma, vissa sitta och spela schack i en pool, eller leka. Det blir dessutom en positiv sak i dessa pandemitider, säger han.

Hur föreningen ska finansieras är inte helt satt i sten, men initiativtagarna hoppas på stöd från olika instanser.

– Vi hoppas att staden kan gå in och hjälpa till, även kanske bostadsbolag i området och annat liknande. Grundtanken är även att föreningen ska vara det som svensk idrott är byggd på; med många ideella insatser och engagerade ledare och tränare.

Vill få folk att tävlingssimma

Qlasse Dahlquist tror att en simkultur i Järva i förlängningen kan bidra till att till exempel blåljusyrken väljer att rekrytera från området i större utsträckning.

– Polisen har till exempel gått ut och sagt att de vill rekrytera lokalt i och med det nya polishuset. Simning är en viktig komponent till sådana yrken. Sedan kan deltagare få en chans att själva så småningom bli simtränare, och senare kanske vilja bli idrottslärare, säger han.

Förhoppningen är även att deltagarna ska få mersmak, och kanske till och med börja tävla.

– Målet är att nya Sarah Sjöström eller kanske simningens Zlatan ska komma från klubben, säger Qlasse Dahlquist.