Bron mellan Rinkeby och Stora Ursvik blev en snackis i hela Sverige efter Moderaterna i Sundbybergs förslag om att kameröveraka bron för att ”gängkriminaliteten i Rinkeby inte ska påverka Ursviksborna”.

Förslaget har fått både ris och ros i sociala medier. Men också kraftig kritik från styret i Sundbyberg som menar att förslaget stigmatiserar och skapar misstämning mellan människor.

En som reagerat på förslaget är Ursviksbon David Hurtado Gómez. I en Ursviksgrupp på Facebook föreslog han det vore kul att ha nån typ av festival vid bron. En fest som skulle hjälpa att koppla samman de två områdena med varandra.

– Jag känner att bron har blivit demoniserad. Men de flesta här i Ursvik vet att det redan finns en bro och att världen inte kommer att gå under när de öppnar den nya bron. Så jag känner att det här vore ett fint sätt att koppla ihop oss, säger David.

Lärare på Kulturskolan

David, som ursprungligen är från Colombia, är cellolärare på Kulturskolan i Sundbyberg. Han har ordnat liknande fester tidigare, men inte i Sverige. Nu hoppas han på draghjälp från alla som vill se att en brofest blir verklighet med mat, musik och konst andra upplevelser.

– Jag tror många kommer att säga att de vill vara med och delta. Mitt favoritkafé som ligger precis där jag bor har sagt att de gärna är med, säger David.

Och förslaget har fått spinn i Facebookgruppen. 162 personer har gillat eller älskat inlägget. Och många, bland annat politiker, har kommenterat förslaget positivt.

– Jag känner mig glad och stolt från svaret från så många, säger David.

Hörde saker om Rinkeby

David flyttade till Sverige 2018 och började direkt höra mycket saker om Rinkeby; att det är mycket brott, knark och otryggt där. Men när han besökte stadsdelen fick han en helt annan syn.

– Jag kände att Rinkeby var den bästa platsen i Stockholm. Det finns så många olika kulturer och i Rinkeby centrum hittade jag mataffärer med ingredienser som gjorde att jag kunde laga mat från Colombia. Jag vet att det finns problem i Rinkeby, men jag tycker att ryktet är väldigt överdrivet. De som pratar så om Rinkeby har nog inte varit där, säger David.

Med nuvarande restriktioner och rekommendationer blir det svårt att få till en festival just nu, men David hoppas att det kan gå till hösten.

– Jag tror det skulle vara bra att ha den här upplevelsen, säger David.