I studion. En helt ny värld för Elisabeth von Sydow och Stefan Saidac. Foto: Privat

Han vill göra vin mindre snobbigt

Vad gör man om man vimsar runt på Systembolaget och inte vad man ska ha när det är dags att bjuda vännerna på middag? Stefan Saidac skaffade sig kunskap och började podda för att tipsa andra. "Vi försöker göra det kul och lättsamt", säger han.

  • Publicerad 16:54, 5 feb 2021

Vilken temperatur ska rödvinet ha? Varför är vin och rå lök ingen bra kombo? Och måste man prompt ha rödtjut till ostbrickan?

Den typen av frågor svarar Lidingöprofilen och Östermalmsbon Stefan Saidac och hans sidekick Elisabeth von Sydow på i sin podd "Mat- och vinfrågan".

– Det här med podd är en helt ny värld för oss. Men vi har fått jättebra respons från lyssnarna, säger Stefan Saidac.

Stefan driver sedan flera år sajten Vinbetyget.se där han sammanställer aktuella topplistor och betygsätter vin. Tanken är att det ska hjälpa den som står rådvill bland hyllorna på Systembolaget.

– Jag tänkte att det vore kul att hitta de där guldkornen. Så jag började summera betyg från olika tidningar i en databas, för att få fram de bästa vinerna, berättar han.

Det är fyra år sedan nu. Från början var sajten tänkt att vara en grej vid sidan om men snart blev Vinbetyget ett heltidsjobb.

Att tipsa om riktigt bra viner är grundtanken.

Driver podd med kompis

Samma anda går igen i podden som han sedan i höstas driver med kompisen Elisabeth von Sydow.

– Jag brukar själv ta hjälp av topplistorna när jag handlar vin. Det finns bra viner i olika prisklasser, rött, vitt och olika bubbel som cava och champagne  Jag älskar middagar och att laga mat. Tycker ändå att jag lär mig något av podden varje gång, säger Elisabeth von Sydow.

I de första avsnitten har de provat vinglas och kollat hur de påverkar smakupplevelsen, de har pratat om att para ihop mat och vin och fördjupat sig i champagnens lyxiga och romantiska värld. I det avsnitt som är på gång handlar det om vinregionerna Bordeaux och Bourgogne.

Tanken är att det ska vara underhållande och samtidigt litet allmänbildande. Som en serie snabbkurser.

– Det finns en så tråkig, elitistisk och snobbig sida av det här med vin. Ord som blyerts, läder och tobak ska beskriva hur det smakar. Det är få människor som kan känna: aha, när man pratar så. Vi försöker istället beskriva vinet genom att berätta vad det passar till, säger Stefan Saidac.

Podden finns att hitta på Spotify.

Vinkännare. Men utan att krångla till det. Stefan Saidac berättar om vin så att folk ska förstå. Foto: Privat

Tre snabba frågor till Stefan Saidac om mat och vin

Till ostbrickan. Vilket vin ska jag välja om jag vill överraska litegrann?

– Bjud gärna på portvin. När man har flera ostar med olika smak, är portvin ett säkert val.

Rå lök är ju gott på sallad. Ska man bjuda på ett glas vitt till?

– Hoppa helst över den rå löken med skarp smak av svavel, den skär sig mot vinet.

När jag lagar pasta brukar jag ställa rödvinsflaskan bredvid kastrullen där jag står och rör för att den ska temperera. Bra idé, eller?

– Val av temperatur är personligt. Jag gillar när rödvin är några grader svalare än rumstemperatur.

Visa merVisa mindre