Initiativtagare. Jan Karlsson. Foto: Kerstin Björkegren

Han vill ge Vårsta en egen festival

Vårsta är den senaste orten i kommunen som får en egen festival – Vårstafestivalen. I sommar drar den igång.

  • Publicerad 12:19, 11 mar 2020

Allt fler festivaler med lokal förankring har på senaste tid börjat dyka upp i Botkyrka. Senaste tillskottet ser ut att bli i Vårsta och Grödinge, genom Vårstafestivalen på initiativ av Bremorabon Janne Karlsson. Det hela började med den årliga julbasaren i Bremora.

– Rickard Broberg var underhållare där och jag känner honom sedan tidigare. När han skulle gå frågade han mig varför det inte fanns något festival i Vårsta. Då väcktes tanken, säger han.

Så var fröet sått. Ett inlägg i den lokala Facebook-gruppen om Jannes idé om en festival i Vårsta nådde många och flera personer och lokala företag hörde av sig för att driva idén framåt.

För en vecka sedan hade man ett uppstartsmöte med kommunen. Där bestämdes det att man går vidare med planerna på Vårsatfestivalen, och att ett nytt planeringsmöte ska hållas senare i mars.

– Vi får se var ribban hamnar. Men det vore kul att få hit lokala artister, förutsatt att det är en livlig dag. Men fritidsgården har hört av sig och verkar intresserade, så det vore kul att engagera fler ungdomar i Vårsta och Grödinge, berättar Janne.

Kan bli tradition

Janne hoppas och tror att Vårstafestivalen ska bli ett stående inslag i det lokala livet i så väl Vårsta som Grödinge, på samma sätt som traditionen redan finns i Alby och Storvreten, till exempel.

– Jag är övertygad att det kan bli en tradition. Det vore bra med en egen grej för Grödinge och Vårsta. Med lite tur och bra organisatörer tror jag säkerligen att det här blir bra, avslutar han.