Han vill få folk att ”mörda” med frukt – igen

2 000 personer runt om i landet som ”dödade” varandra med frukter och grönt i en hel månad. Det var verklighet för ett decennium sedan, men sen försvann det rollspelsliknande spelet Deathgame. Nu tänker Anton Gomes från Hökarängen väcka liv i det igen. – Det är som ett bättre Pokemon go utan mobiltelefoner, säger han.

  • Publicerad 16:31, 10 jul 2018

Deathgame var en grej i några år fram till 2009. Som mest anmälde sig över 2 000 personer till en omgång av det rollspelsliknande spelet då. Sedan gick de ut i verkligheten och letade upp – och ”döda” varandra med allt från frukter och grönsaker till tygapor som vapen. 

Nu vill Anton Gomes från Hökarängen, som har tagit flest guldmedaljer i spelet någonsin, återuppväcka spelet som engagerade vissa av sina spelare så mycket att det åkte till andra städer.

– Jag åkte själv från Stockholm till Lund en gång i mina sena tonår för att skjuta en toppspelare, säger Anton Gomes som är 28 år i dag.

”Väldigt socialt spel”

I april spelades den första omgången på flera år, då deltog drygt 30 personer. Nästa omgång börjar den första augusti och slutar när kalendern slår över till september. Alla som har fyllt 15 år och bor i Sverige får delta om de har hunnit anmäla sig på deathgame.se.

– När Pokemon go blev stort så fattade jag att Deathgame behövs. Jag tycker inte att Pokemon go är ett jättebra spel, men det fick mig att minnas att det är väldigt kul att möta främmande människor när man spelar.

För bara för att man dödar någon i Deathgame betyder det inte att man flyr mordplatsen direkt.

– Det är ett väldigt socialt spel. Många bjuder på fika efter att de blivit dödade.

Anton Gomes med ett svärd – som purjolöken betyder i Deathgame. Foto: Privat

Man anmäler sig till spelet på internet för att alla ska veta vilka som är med, men efter det är det används hemsidan mest för att kolla poängställningen. Resten av spelet sker ute i verkliga livet, nästan var som helst och när som helst. Det gäller att leta upp andra deltagare och döda dem med till exempel en banan, som motsvarar en pistol eller ett äpple som är en handgranat.

Det finns olika regler för hur man kan döda någon, till exempel med en banan, förklarar Gomes.

– Då får du stå max fem meter ifrån ditt offer och rikta den som en pistol mot personen och säga “pang, du är död”. Då är den andra ute hela omgången och mördaren får en poäng.

Får anfalla nästan var som helst och när som helst

28-åringen från Hökarängen har lagt motsvarande två års heltidsarbete på att ta tag i föreningen och få hemsidan att fungera bra igen. Han berättar att utöver det sociala är den konstanta spänningen det som gör Deathgame speciellt.

– Man känner sig lite som en hemlig agent eftersom man i princip kan bli påhoppad hela tiden.

Det finns nämligen bara några få frizoner och timmar på dygnet då det är attackförbud. Till och med när du sitter hemma hos dig själv får du vara på din vakt. Då kan du bli uppringd och uttvingad på gatan inom en minut, annars brinner du upp.

Gomes är väldigt tacksam över att han upptäckte Deathgame. Som liten var han väldigt blyg och vågade inte vistas bland folk, men spelet räddade honom från att fortsätta ha ett defensivt liv.

– Jag kom ut och vågade erövra stadsmiljön. När man hoppar på ett tåg med en gurka och en tygapa och stirrar vilt omkring sig så lär man sig att strunta i om andra tittar på dig.