Miljöhot. Några av de till synes övergivna båtarna. Anders Zandin är kritisk. Foto: Mikael Andersson

Han vill få bort skrotbåtarna

Skärgårdskommun i all ära, men om besökare tar sig upp i Åkers kanal möts de raskt av synen av dumpade båtar. Det vill Åkersbergabon Anders Zandin ändra på.

  • Publicerad 06:15, 2 maj 2022

De skyller på att de inte får ta bort båtarna, men det är fel – det är polisens sak.

– Det ser så tråkigt ut. Särskilt när de gör så fint längs resten av kanalen, säger Anders Zandin. Sedan en tid har han tröttnat på de övergivna skrotbåtarna i och runt Åkers kanal.

Främst gäller det sträckan i höjd med Åkersberga IP.

– Det är 4-5 båtar i kanalen plus ett tiotal på "båtkyrkogården” på land, säger han.

Ytterligare några till synes övergivna båtar ligger längre upp i kanalen.

Många reaktioner

I början av mars skrev Anders Zandin ett irriterat inlägg på Facebook om problemet och fick många reaktioner. Han har även kontaktat kommunen och Tuna hamn som sköter kommunens båtplatser i kanalen.

– De skyller på att de inte får ta bort båtarna, men det är fel – det är polisens sak. Om de inte får tag på ägaren så är det polisens ansvar att forsla bort dem, säger Anders.

I annat fall riskerar båtarna sjunka och förorena vattnet med bränslerester.

Löfte från Fletcher (M)

Men nu tycks ändå kommunen vara på gång att agera. Förra veckan (14/4) fick Anders besked från kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) att båtarna ska tas bort.

”Har agerat redan och givit förvaltningen i uppdrag att identifiera ägarna till de båtar som håller på att sjunka. Anledningen är att det ska vara både snyggt och tryggt i vår kommun och sjunkande båtar är varken snyggt eller tryggt” skriver hon i en kommentar till Mitt i.

Anders Zandin, Åkersbergabo, är less på den stora mängden övergivna / misskötta båtar som ligger i kanalen. Foto: Mikael Andersson

Välkänt problem

Redan 2013 konstaterade stiftelsen Håll Sverige Rent att det fanns cirka 100 000 fritidsbåtar som var 40 år eller äldre varav många riskerar att dumpas i naturen.

Ofta är den stora kostnaden för att skrota en båt att bärga och frakta bort den.

Källa: Håll Sverige Rent

Visa merVisa mindre