Han vill att felparkerade sparkcyklar dumpas på Plattan

Facebookeventet som uppmanar människor till att ta med elsparkcyklar till Sergels torg har fått flera hundra deltagare. – Jag är trött på att snubbla på välta elskotrar vart jag än går, säger Peter Ström, värd för eventet.

  • Publicerad 15:01, 24 sep 2019

Peter Ström skapade eventet på Facebook som har 660 anmälda deltagare och 2 000 personer som är ”intresserade” av det. Deltagarna uppmuntras att på lördag ta med sig en el-scooter och ställa den på Plattan för att protestera mot att cyklarna ofta ligger mitt på gatan efter att de har använts.

En spontanidé eftersom Peter själv stört sig på kaoset som uppstår när dessa cyklar dumpas på ställen de inte ska.

– Jag har inget emot att åka elskoter, jag tycker det är rätt kul själv och har gjort det vid ett par tillfällen, säger Peter och fortsätter:

– Den stora frågan är naturligtvis vad det innebär när det inte går att cykla utan risk för att krocka med en elskoter parkerad tvärs över dessa hårt trafikerade cykelbanor, eller när barnvagnar, synskadade personer eller rullstolsburna får det ännu svårare att röra sig i staden på grund av dessa leksaker, säger han.

Han tycker att det är dags för politikerna och scooterföretagen att agera.

Peter Ström skapade eventet på Facebook. Foto: Privat bild/Marta Thisner.

Blev anmält

Eventet har dock blivit anmält och stoppat på Facebook, men Peter har skapat ett nytt likadant. Vem som anmälde det vet han inte.

Är eventet på allvar, ett skämt eller ett konstverk som någon skriver i Facebooktråden?

– Det är absolut på allvar för mig, vad andra lägger i det är upp till dem.

Hur ser du på risken att det blir kaos på Plattan om alla dumpar cyklarna – är det verkligen bra?

– Det är en plats som ingen kommer skadas eller uppehållas på trots eventuella parkerade elskotrar. Och det är inte minst en symbol för medborgaraktioner vilket jag tycker gör det till en utmärkt plats för den här typen av manifestation. Vem vet, kanske försvinner de av sig själv under dagen dessutom, säger Peter.