Denny Lorentzen sköter om sin mammas grav på Skogskyrkogården. Foto: Märta Lefvert

Han varnar för erbjudande om gravtvätt – tusentals har fått brev

Tusentals stockholmare har fått brev där ett företag erbjuder tvätt av anhörigas gravar. Erbjudandet liknar en faktura, och kyrkogårdsförvaltningen är nu nerringd av upprörda människor. – Det är en bluff, säger Denny Lorentzen, som sköter sin mammas grav på Skogskyrkogården.

  • Publicerad 05:00, 17 maj 2019

Denny Lorentzens mamma dog för elva år sedan. Hon vilar på Skogskyrkogården, och sonen åker dit ibland för att se till graven. Den här vårdagen planterar han margeritor framför stenen där mammans namn är inristat under ett hjärta.

– Jag tycker man ska se till sina anhörigas gravar, om man kan. Vi betalar också kyrkogårdsförvaltningen vart femte år, för att få graven regelbundet omskött, säger han.

Kyrkogårdsvaltningen skickar ut brev när det är dags att betala för tjänsten. Men nyligen fick Denny Lorentzen brev från ett privat företag – Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB. Där uppmanades han att sätta in 580 kronor på ett bankkonto, för ”tvätt av gravsten”. Dokumentet är förvillande likt en faktura, men i finstilt står det att det rör sig om ett ”erbjudande”.

Erbjudandet som skickats ut liknar den faktura kyrkogårdsförvaltningen brukar skicka för sina tjänster.  Foto: Märta Lefvert

– Risken finns att många tror att de måste betala. Det är inte säkert att man uppfattar ordet erbjudande, eftersom det är väldigt mycket text. Jag avskyr sådana här blufföretag, säger Denny Lorentzen.

Han reagerade också på att det inte stod något om vad gravtvätt innebär eller när tvätten ska ske, när man betalat.

– När man betalat tappar man kollen på vad som händer sen. Det normala är ju att man betalar när en tjänst har utförts, inte i förväg, säger han.

Blir otrevligt bemötta

Denny Lorentzen är inte ensam om att reagera. Sedan februari är kyrkogårdsförvaltningen nerringd av människor som fått brev från företaget.

– Mer än vartannat samtal vi får handlar om detta. Bara i dag har vi fått ungefär 70 samtal, och vi får också många mejl. Folk undrar om det är ett blufföretag och om hur företaget fått deras adresser. De berättar också om hur otrevligt bemötta de har blivit när de ringt företaget, säger Göran Höglund, avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningens administrativa avdelning.

Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB har begärt ut namnen på alla privatpersoner som är gravrättsinnehavare i Stockholms stad. Företaget fick ut de över 100 000 namnen och numren på gravarna, eftersom det är allmänna handlingar.

I februari började företaget göra utskick.

– Det är inget fel med att erbjuda gravtvätt men det verkar märkligt att begära ut alla gravrättsinnehavare i hela staden. Det blir ju väldigt svårt att hinna med alla arbeten om många nappar, säger Göran Höglund.

Hur många som betalat in till företaget är inte känt.

Mitt i har sökt företaget upprepade gånger, utan att få svar.

Denny Lorentzen vattnar de nyplanterade margeritorna på sin mammas grav.  Foto: Märta Lefvert