Adam, som egentligen heter något annat, och hans kollega arbetar som trygghetsvärdar i Järfälla. Klockan var sex den 10 januari och de hade precis avklarat första timmen på kvällens vandring runt Vasavägen och Frihetsvägen i Söderhöjden när de hörde skotten.

– Vi hörde nog över fem skott efter varandra. Vi undrade om det var smällare vi hörde eller om det var skottlossning. Sen kom en kille springandes och sa att det var skottlossning. Vi var nog 50 meter därifrån och var på platsen på trettio sekunder.

Larmade polisen

I en bil utanför ett bostadsområde hittades en skjuten man i 25-årsåldern. Adam och hans kollega larmade polisen och stannade kvar på platsen.

– Vi kunde se att killen inte var kontaktbar.

Sammanlagt tror Adam att hela händelsen tog tre minuter.

– Jag är ledsen för han var ung, han var lika gammal som jag. Men jag blev inte så chockad, jag kommer från Syrien och har levt i kriget. Då är man ganska van vid liknande händelser som skjutningar.

Trots att man försökte med HLR på plats avled mannen. När denna artikel skrevs hade ingen gripits för händelsen, som polisen utreder som mord.

Abbas Hamade är ansvarig för trygghetsvärdarna och tog sig till Söderhöjden på måndagskvällen.

– Det var en spänd stämning, det var inte lika mycket folk ute och rörde sig som vanligt. När den här typen av händelser sker blir folk oroliga, föräldrar blir oroliga för sina barn. Men det märktes att folk blev trygga av att se oss, fältare och poliser på plats.

Ökad polisnärvaro

Dagarna efter händelsen var polisen i Söderhöjden för att samla in tips och prata med invånare. Även kommunen har utökat sina trygghetsinsatser och allt fler trygghetsvandrare och fältare har rört sig i området.

– Vi har flyttat trygghetsvärdar från andra områden i Järfälla till Söderhöjden. Det kommer vi att göra tio dagar framöver, men vi är en anpassningsbar resurs om polis eller kommunens säkerhetsavdelning säger något annat, säger Abbas Hamade.

Koppling till gängkonflikt

Enligt Aftonbladet utreds mordet som en del av gängkonflikter i Stockholm. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att Järfälla inte sticker ut när det kommer till problem med gängkriminalitet.

– Tyvärr är inte detta första gången det inträffar i Järfälla eller Sverige, gängkriminaliteten är ett eskalerade problem. Men det är fruktansvärt när något sådant här händer på öppen gata bland folk.

Konkreta åtgärder som fler kameror och ordningsvakter tillsammans med ett förebyggande arbete är hur kommunen behöver jobba för att göra Järfälla tryggare menar Emma Feldman.

– Det arbetet måste ske parallellt Det finns ingen ”quick fix” på det här problemet utan man måste arbeta med det långsiktigt och målmedvetet.

I april förra året avsatte regeringen medel för att sprida Sluta skjut-modellen i länet. Modellen är ett pilotprojekt med ursprung från USA och målet är att få bukt på det dödliga skjutvapenvåldet.

Järfälla kommun var tidig med att visa intresse för modellen, tillsammans med Upplands-Bro, som ingår i samma lokalpolisområde. Grannkommunen hade redan klubbat beslutet när Mitt i rapporterade om Sluta skjut i november – till skillnad från Järfälla.

– Vi har framfört att vi är intresserade för att jobba vidare med detta. Vi är bereda att göra allt för att minska det dödliga våldet och denna metoden har visat goda resultat. Nu handlar det om att se till att polisen är startklara men förhoppningen är så snart som möjligt, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden.

Opposition: De förhalar

Men något beslut finns fortfarande inte, vilket gör oppositionen otålig.

– Det är olyckligt att man förhalar detta när vi befinner oss i en så pass allvarlig situation som vi gör, säger oppostionsråd Eva Ullberg (S).

Men att tiden till beslut tagit tid är inte en bild som Dan Engstrand (M) delar.

– Dessa saker går inte snabbt att genomföra, det tar tid att hitta rätt. Men vi har hela tiden sagt att vi är positiva till att jobba med det och vår ambition är att komma igång så snabbt som möjligt.