Benny Samuelsson bor i en gammal husvagn för att vakta sina jordgubbsodlingar. Foto: Åsa Sommarström

Han vaktar sin jordgubbsodling dygnet runt

Mitt i gjorde ett nattligt besök hos Benny Samuelsson. I veckan bor han i husvagnen på jordgubbsodlingen för att hålla vakt inför självplockspremiären.

  • Publicerad 18:55, 20 jun 2018

På en åker mellan Väsby och Rotebro står en brunvit gammal husvagn. Klockan är strax efter tio på tisdagskvällen och Benny Samuelsson ska göra sin första natt på jordgubbsodlingen för i år.

Han berättar om en incident för ett par år sen.

– Det var ett gäng killar som ställt sina moppar på andra sidan odlingen och börjat plocka, säger Benny.

Men när Benny kom ut var det någon som fick syn på honom och varnade de andra.

– Gubben kommer” skrek de och började springa. ”Varför springer ni?” sa jag och la till att de får smaka om de vill. Då tappade de hakan. Det slutade med att de mest stod och pratade med mig, så värst många jordgubbar åt de inte. De var nog mest ute efter adrenalinet av att stjäla.

Flera odlare har börjat med nattvak

Benny har skött Upplands Väsby Självplock sen 90-talet. På torsdag är det premiär, fram till dess turas Benny och hans son Jimmy om att sova på åkern.

De är inte de enda odlarna som vaktar sin jordgubbar. I år har Ulvagubben utanför Uppsala börjat med nattliga ronder efter att ha drabbats av flera stora stölder i fjol. Men för Benny har nattpassen varit en självklarhet i över tjugo.

Oftast känner man av när något är på gång

Benny Samuelsson, sköter Upplands Väsbys självplock

– Vi fick sådana påhälsningar att vi till slut fick ringa polisen, det var stora stölder. 1995 köpte jag en gammal husvagn, en Polar, och bestämde mig för att då får jag bo på odlingen över säsongen.

Kvart över tio går solen ner bakom träden. Än så länge syns inga tjuvplockar men sju stycken rådjur lurar runt odlingen, två av de äter sig in mellan raderna av jordgubbsplantor. Jordgubbstjuvar?

– Nej, de äter inga bär, bara grönt. Men de är väldigt små i munnen så det blir inte så mycket hjälp med ogräset, säger Benny.

När Benny märker tjuvplockare går han långsamt mot dem för att de ska hinna iväg, då slipper han tjafs. Foto: Åsa Sommarström

Vill helst slippa bråk med tjuvplockarna

Tjuvplockare är ingen ovanlighet menar Benny. Flera gånger har han märkt att någon varit framme över natten. Men när han håller vakt går det bättre. Han sover i husvagnen på åkern och går upp för att kolla läget några gånger per natt.

– Oftast känner man av när något är på gång. Är det någon där räcker det för det mesta med att jag öppnar dörren så försvinner de illa kvickt.

1995 bestämde mig för att då får jag bo på odlingen över säsongen

Benny Samuelsson

Vid några tillfällen har han tittat ut genom fönstret och sett plockare med pannlampor i raderna.

– Då går jag mot dem långsamt, långsamt så de ska hinna iväg. Jag vill inte att det ska bli något handgemäng.

Precis när vi ska packa ihop och åka därifrån vid halv tolv snåret ringer Bennys son Jimmy för att kolla läget och önska godnatt. Imorgon är det han som tar nattvakten.

Får nog av husvagn under jordgubbsäsongen

Jordgubbssäsongen är fyra till fem veckor – resten av året spenderar Benny som pensionär. Lagom till hösten blir det semester med sambon.

Tar ni husvagnen på en nöjesresa då?

– Nej, nej, nej! Det skulle aldrig fall mig in, säger Benny och börjar skratta.

– I så fall skulle jag ha bra med betalt och bli krönikör för att tala om hur jag lidit hela resan. En del gillar väl husvagnslivet men det är för bökigt för mig, säger Benny Samuelsson.

Benny skulle aldrig komma på tanken att ta husvagnen på semester. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Upplands Väsby Självplock

Premiär: Torsdagen 21 juni

Hitta hit: Antunavägen mellan Rotebro och Väsby, närmsta avfart är Bredden, Bollstanäs på E4

Sköts av: Benny och Jimmy Samuelsson

Säsongen: Håller i sig så länge jordgubbarna räcker

Visa merVisa mindre