Han utvisas till landet han lämnade som femåring

Taki Jafari var ett litet barn när familjen flydde från Afghanistan. Nu vill Migrationsverket utvisa honom – till landet han inte bott i sedan han var fem år.

  • Publicerad 14:09, 17 mar 2017

Om jag måste åka tillbaka till Afghanistan kommer jag att dö.

Några av Taki Jafaris lärare på Tappströmsskolan beskriver honom som en av skolans flitigaste elever. När det gäller närvaro ligger han i toppskiktet.

Men skolgången på Ekerö kan snart få ett abrupt slut. Migrationsverket har beslutat att Taki ska utvisas till hans födelseland Afghanistan.

Men i Afghanistan har Taki Jafari inte bott sedan han var ett litet barn. Han berättar att han var fem år gammal när familjen flydde till Iran för att slippa förföljelserna i hemlandet. Där bodde han tills han till slut tog sig genom Europa i hopp om ett bättre liv i landet Sverige som han hade hört så mycket om.

LÄS ÄVEN: Lärarna är trötta på fördomar om deras elever

– Migrationsverket säger att jag kan leva i Afghanistan, men de vet inte vad som kan hända med mig. Jag har ingenstans att bo och känner ingen där. Jag vet inte ens hur man lever i Afghanistan, säger Taki när Mälarö Tidning träffar honom på skolan.

Tillhör en minoritetsgrupp

Enligt Taki själv är hans föräldrar i dag döda och hans syster och bror bor fortfarande i Iran. Familjen tillhör hazarerna, Afghanistans shiamuslimska minoritetsgrupp som diskriminerats och förföljts i över hundra år – inte minst av talibanerna.

– Om jag måste åka tillbaka till Afghanistan kommer jag att dö. Hundra procent. Talibanerna har problem med mig som är hazar, säger han.

Både Utrikesdepartementet, Svenska Afghanistankommittén och Migrationsverket bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket allvarligt. Talibanerna kontrollerar 30 procent av landets yta och tillståndet i landet anses bli allt mer instabilt. Men enligt Migrationsverkets analyser finns det provinser med mindre akut tillstånd.

– Säkerhetsläget har försämrats, men förändringarna bedöms inte vara sådana att man inte kan återvända till någon del av landet, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer på myndighetens hemsida.

Minns knappt Afghanistan

Migrationsverket har nu dessutom skrivit upp Taki Jafaris ålder. Han själv menar att han är 17 år, medan myndigheten anser att han är 18. Då gäller inte längre FN:s barnkonvention.

Själv vill han bara leva i Sverige och uppfylla sin dröm om att bli bilmekaniker, berättar han.

Har du några minnen av Afghanistan?

– Inte mycket, bara lite, säger Taki Jafari.

Migrationsverket kan av sekretesskäl inte uttala sig om ärendet. Beslutet är nu överklagat till förvaltningsrätten i Stockholm. Enligt Takis advokat John Åbom är det dock ovanligt att överklagade migrationsärenden tas vidare till högre instanser.

– Afghaner som bott i Iran hela livet betraktas ändå som afghaner, så det är lite kärvare att komma från Iran som afghan om man ska utvisas hem, säger Åbom.

Ensamkommande från Afghanistan

Under 2015 ansökte över 23 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan asyl i Sverige.

Under 2016 var antalet betydligt lägre och Migrationsverket registrerade knappt 700 asylansökningar från ensamkommande från Afghanistan.

Av de asylbeslut för ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan som fattades under 2016, där skyddsbehovet prövades, beviljades över 2 100 skydd och drygt 600 fick avslag.

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03