Hökarängsbon Niklas Löfgren. Foto: Läsarbild Privat

Han tog striden mot SL-boten – men förlorade i rätten

Nu har domen mot Hökarängsbon Niklas Löfgren fallit. Domen slår fast att han betalat för sin bussresa. Ändå måste han betala tilläggsavgiften till SL. – Lagen behöver ses över, säger han.

  • Publicerad 12:29, 17 jun 2019

På måndagen kom tingsrättens dom mot Hökarängsbon Niklas Löfgren, som vägrade betala SL:s tilläggsavgift på 1 560 kronor.

Domen innebär att han blir cirka 2 500 kronor fattigare, men summan kunde ha blivit betydligt högre.

– Jag hade hellre vunnit, men domen är en delseger för mig. Jag ångrar mig absolut inte, och skulle utan tveka göra om samma sak igen. Det känns viktigt att ha lyft den här frågan och skapat uppmärksamhet för den, säger han.

Hittade inte kortet

Som Mitt i tidigare har berättat fick Niklas Löfgren 1 560 kronor i böter, av SL på morgonen den 29 mars. Han vägrade betala, eftersom han faktiskt blippat sitt SL-kort när han klev på buss 172 i Hökarängen.

Hans misstag var att han inte hittade kortet när SL:s kontrollanter kom ombord. Så snart han klivit av bussen, i Flemingsberg, fann han kortet i en ficka i sin nya vårjacka.

Han hörde genast av sig till SL och uppgav numret på sitt kort, där betalningen finns registrerad.

Ändå ville SL inte riva boten. Regeln är att man måste kunna visa giltigt färdbevis vid själva kontrolltillfället, löd motiveringen. När Niklas Löfgren stod på sig stämdes han av SL.

Kompromiss om räntan

Måndagens dom innebär att Niklas Löfgren ska betala hela tilläggsavgiften på 1 560 kronor, och rättegångskostnaderna på 900 kronor.

Däremot fick SL inget gehör för kravet att Niklas Löfgren skulle betala 1 380 kronor för den juridiska rådgivning SL använt sig av. Rättens motivering var att det var ett okomplicerat fall för SL.

– Det var tur att jag motsatte mig att betala för SL:s rådgivning, annars hade jag fått göra det också. Det gäller att vara påläst och uppmärksam, säger han.

Niklas Löfgren motsatte sig också att betala ränta på tilläggsavgiften. Här blev det en kompromiss. Han ska betala ränta från den 24 maj, i stället för från den 29 april, som SL krävde.

– Det viktiga är att domen bekräftar det jag hävdat hela tiden – att jag betalat för resan. I domen står det att det är ”ostridigt” att jag gjort det. Det visar att lagen behöver ses över. Den är ju från 1977, då de digitala betalningslösningarna inte fanns, säger han.

Ska inte överklaga

Niklas Löfgren tänker inte överklaga domen.

– Nej, det får räcka nu. Jag ser inga utsikter att vinna i en högre instans, det skulle bara ta samhällsresurser i anspråk. Men det känns viktigt och bra att allmänheten fick kännedom om mitt fall.

Fakta

Nära 300 fall i rätten under 2018

Under 2018 gick 291 ärenden med obetalda tilläggsavgifter till tingsrätten. SL förlorade endast i fyra fall.

Perioden januari-april 2019 gick 86 ärenden till tingsrätt. SL förlorade bara i ett fall.

På trafiknämndens sammanträde i maj 2019 presenterades en rapport över biljettfusk och svinn i kollektivtrafiken för 2018. Intäktsbortfallet för 2018 beräknas till 280 miljoner kronor.

Källa: SL
Visa merVisa mindre