Blött. Solen ligger på i träsket. Och naturfotografen Theodor Paues hoppas den stannar kvar så att vattennivån i träsket hinner sjunka lagom till utstälningen. Foto: Richard Ekman

Han tog bilder i Tyresös träsk under 1,5 års tid

Minst en gång i veckan drog Theodor Paues på sig vadarbyxorna, kånkade med sig kamera och stativ och kämpade mot det snåriga buskaget i träsket i Tyresta. Under ett och ett halvt års tid. Med sig fick han en samling fotografier som först blev bok och sedan utställning – i träsket.

  • Publicerad 06:30, 21 maj 2022

– Å nej, vad högt vattnet står nu!

Förhöjda vattennivåer är normalt sett inget som avskräcker naturfotografen Theodor Paues. Få är så bekanta med den fuktiga träskmiljön som han. I ett och ett halvt år har han återkommit hit med sin kamera. Men nu vill han att vattnet torkar undan, och det snabbt. Kommande helg ska han nämligen ha utställning här, mitt i träsket.

– Det brukar vara säkert en meter lägre än så här, säger han och plaskar några kliv ut i stigen för att mäta djupet.

Träsket är ogästvänligt som galleri, men knappast otillgängligt. En kort promenad längs Sörmlandsleden från Wättingeströmmen så är man framme.

Bort med det dokumentära

Tystnaden i träsket bryts regelbundet av fåglar som lyfter och landar. Vattenbrynet är kantat av träd fällda av bäver och Theodor berättar inlevelsefullt om ett nära möte han haft med några vildsvinskultingar. Ändå är det inte djurlivet som dragit honom hit.

– Min ingång till naturfoto är inte naturen, utan bilden. För mig är det inte ett dugg viktigt att naturen blir korrekt återgiven, jag har inget dokumentärt alls i mitt foto, säger han.

Han beskriver sig själv som en extremt långsam fotograf.

– Jag har en tanke med varje linje och vinkel. Om jag är ute i ett par timmar så kanske jag kommer hem med tre, fyra kompositioner.

Men varför just ett träsk?

– Träsket är lite mystiskt. Det är nån slags motvilligt stycke natur som inte tagits i besittning av människan. Det är nånting man kan gå ner sig i.

Totalt 70 träskbesök

Målet med projektet har varit att hitta harmoni i bilderna. Och då behöver man leta noga, i virrvarret av taggiga buskage och fallna trädstammar.

– Det är det som har varit så kul. När man kommer hit är platsen aldrig sig lik. Man ser något nytt varje gång, säger Theodor Paues.

Han uppskattar att han varit här totalt 70 gånge och blir nostalgisk när han tänker på att projektet går mot sitt slut.

– Det har blivit som en relation till träsket... Men mot slutet så kände jag samtidigt att jag är färdig med den här platsen. För den här gången i alla fall.

Träskvana. Theodor Paues uppskattar att han vadat i Rundmars träsk, några hundra meter från hästgården Rundmar, runt 70 gånger. Foto: Richard Ekman

Utställningen

- Bilderna har tagits under ett och ett halvt års tid i träsket längs Sörmlandsleden, strax söder om Nyfors.

- Utställningen gjorde naturfotografen Theodor Paues tillsammans med Tyresta Nationalpark.

- Besökare fick bara en chans: Söndagen den 15 maj.

- En guide från nationalparken var på plats för att berätta om miljön.

Källa: Tyresta Nationalpark

Visa merVisa mindre