– Händerna på klockan tio och två hela tiden. Då får du mest kontroll, förklarar Teemu Iivonen när jag för första gången testar simulator racing, vilket är samma program som riktiga F1-förare använder för att träna inför sina lopp.

Efter att ha kört några varv tappar jag till slut kontrollen över bilen och kraschar in i ett skyddsräcke. Känslan efter det kan bäst beskrivas som yr.

– En sån där krasch hade kanske kostat 200 000 kronor om det varit i en riktig bil. Här är det bara att trycka på en knapp och så har vi en ny. Men det gick ju bra! Du är inte den första som blir yr, och lär säkert inte bli den sista, säger han.

Teemu däremot, blir aldrig yr längre. Från ett hörn i köket i Segersjö tävlar han nämligen mot Sveriges bästa racingförare. Virtuellt, alltså.

– Simulator racing är som riktig racing, fast du sitter hemma. Du kan ställa in bilen exakt hur du vill så att det är så verklighetstroget som möjligt. Så alla förare, från amatörer till proffsförare, använder det som träningsredskap när man inte är på banan. Enda skillnaden är att vi inte kan känna g-krafterna, säger han.

Trefaldig VM-mästare

För Teemu, som har älskat motorsport hela sitt liv, började det 2007. Han fick testa simulator racing hos en kompis, och efter det var han fast. Han köpte en enkel ratt, pedal och en tjock skärm.

– I början var det bara för skojs skull. Men sen märkte jag att jag är ganska snabb. Resultaten gick min väg, och till slut tog jag mig till den högsta nivån i Sverige och efter det kom jag med i VM, säger han.

Bland flera hundra tusen som kör blev Teemu snart en av de 40 bästa i världen, och 2013 – 2015 kunde han titulera sig världsmästare med sin klubb i Finland.

– Den hypen lever man länge på. Jag har alltid drömt om att bli racingförare i riktiga livet också. Men ekonomin har satt stopp, för det är otroligt dyrt. Så det här är det närmsta riktig racing som jag kan komma.

Livspusslet

Men som med allt annat förändras livssituationen hela tiden. För Teemus del innebär det att det nu finns fyra personer till som kräver hans uppmärksamhet – och han har tagit ett kliv ned från VM-nivå till SM-nivå.

– I stället för att lägga all min uppmärksamhet på en grej, måste jag lägga den på fem. Men jag är nöjd med att få vara kvar där jag är just nu, säger han.