Han tar strid för lokalt landmärke

Ett torn utan funktion, tycker byggbolagen. En viktig symbol för Farsta, kontrar Farstabon Hans O Johansson – och får medhåll av lokalpolitiker.

  • Publicerad 14:52, 16 maj 2017

Det har stått där i ett halvt sekel, det 50 meter höga telekommunikationstornet vid Telias kontor på Vitsandsgatan.

Nu har Telia flyttat ut och företagets logga tagits ner. När området görs om till bostäder är tornets framtid ett frågetecken.

– Det är svårt att göra något vettigt av det, sa Telestadens projektchef Per Högdin till Mitt i Söderort tidigare i vår.

”Tornet är mitten i min tillvaro”

Farstabon Hans O Johansson håller inte med. Från sin lägenhet på fjortonde våningen på Farstavägen har han en storslagen utsikt över södra Stockholm.

– Det där tornet är liksom mitten i min tillvaro. När jag ska säga till folk var jag bor säger jag ”nära Teliatornet”. Då vet folk var det är. Det vore förskräckligt tråkigt om det skulle rivas, säger han.

Teliatornet från fjortonde våningen på Farstavägen.

Hans O Johansson vill ta vara på tornet som landmärke. Hans förslag är att anordna en konstnärstävling och utsmycka tornet – till exempel med ett F i toppen.

– Tornet är en symbol för Farsta och det skulle man kunna göra ännu tydligare. Jag tror att många håller med mig, säger han.

”Troligare att vi gör något för Telestaden”/h2>
Teliaområdet ägs numera av byggbolagen Ikano och Rikshem. Mitt i ringde upp projektchefen Per Högdin på nytt och frågade vad han tycker om idén.

– Vi ser positivt på alla inspel om användningen av tornet. Men spontant tror jag inte de lokala politikerna har tänkt sig att göra tornet till en Farstasymbol. Det är kanske troligare att vi gör något för Telestaden, säger han.

Ett uttalande som får Lars Bäck, (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, att reagera.

– Det är givet att vi rödgröna lokalpolitiker gärna ser att tornet blir en konstnärlig symbol för stadsdelen. Det kan bli ett trevligt sätt att välkomna såväl alla nya invånare som flera företagare till vår vackra sjönära stadsdel, säger han.

Lars Bäck (V).

 

Ser ut att bli kvar

Glädjande för tornkramarna är i alla fall att tornet ser ut att slippa rivning.

– Vår arbetshypotes är att det ska vara kvar, säger Per Högdin.