Bo Arkelsten (M) väntas ta över som ordförande i stadsdelsnämnden den 5 november. Foto: Matilda Klar

Han tar över stadsdelen – men inte än

I stadshuset har ett nytt grönblått styre tillträtt, men i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd dröjer maktskiftet ytterligare ett par veckor. Den 5 november väntas Bo Arkelsten (M) ta över som ordförande och därmed bli stadsdelens mäktigaste politiker.

  • Publicerad 14:03, 16 okt 2018

– Det är brukligt vid sådana här situationer, det vill säga maktskifte, att ordförande och vice ordföranden byter plats. Jag har muntligen fått veta att det kommer ske förändringar den 5 november, säger Bo Arkelsten till Mitt i västerort.

Under den gångna mandatperioden har han varit vice ordförande i stadsdelsnämnden, medan socialdemokraten Kadir Kasirga haft ordförandeposten. Den 5 november, i samband med fullmäktigesammanträdet, väntas alltså en rockad ske.

Nytt samarbete med MP

Däremot dröjer det till den 17 december innan den nya sammansättningen av stadsdelsnämnden som helhet spikas, något som sker vid årets sista möte i fullmäktige. Först vid årsskiftet tillträder den nya nämnden, i samband med att de gamla ledamöternas mandat upphör.

I stadshuset har Miljöpartiet lämnat sina gamla samarbetspartners Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ och inlett samarbete med Allianspartierna. Men är det självklart att man samarbetar i samma konstellation i stadsdelsnämnden som i stadshuset?

– När det gäller politik är ingenting självklart. Överraskningar kan ske från dag till annan. Men om stadshuset har bestämt sig för att miljöpartiet är med och arbetar i vårt lag så kommer vi naturligtvis att se till att miljöpartisterna som finns här ute ska känna sig välkomna i vår grupp. Men då förväntar vi oss också att de ska rösta på våra förslag, säger Bo Arkelsten.

S-politikern Kadir Kasirga kommer att lämna posten som ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Foto: Anna Z Ek

Kasirga lämnar

Den avgående ordföranden Kadir Kasirga beklagar att Miljöpartiet bytt sida och att det blivit maktskifte.

– Jag hävdar fortfarande att det inte är vad stockholmarna röstat på. De röstade på ett socialdemokratiskt lett styre och fortsatt rödgrönt samarbete. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt för dem att förklara det här för sina väljare, speciellt när ombildningar och utförsäljningar drar igång.

Kadir Kasirga hade i alla händelser lämnat sin ordförandepost i nämnden, eftersom han valts in i riksdagen. Vem som bli socialdemokraternas nya förstanamn i stadsdelen bestäms i mitten av november.