Förra gången de gick på match blev det vinst för Hammarby, "Bajen gjorde många mål den gången så det var extra kul, vi får se hur det blir mot Gefle" säger Andreas Bjunér. Foto: Andreas Enbuske

Han tar med nyanlända flyktingar för att se Bajen

För andra året i rad tar bajaren Andreas Bjunér med sig nyanlända på fotboll. Till matchen mot Gefle på onsdag tar han med sig runt 40 nyanlända.

  • Publicerad 12:08, 22 sep 2015

Andreas Bjunér kombinerade sitt supporterskap med sitt arbete och resultatet blev ett initiativ som tar med nyanlända på fotboll.

– Eftersom jag har ett stort fotbollsintresse, eller ett Hammarbyintresse, så har jag känt att jag på något sätt vill välkomna dem in i den gemenskapen.

Initiativet riktar sig både till de som precis kommit till Sverige men också de som varit här i 1-2 år. Andreas Bjunér gör det här tillsammans med föreningen Internationella Bekantskaper, som jobbar för att skapa kontakter mellan personer som talar svenska och personer som vill lära sig svenska.

Fotbollen som världsspråk

Förutom att han själv har ett stort intresse för Bajen, så menar han att fotbollen är det världsspråk som kan behövas när man kommer hit utan någonting alls.

– Om man ser globalt så är fotboll en extremt inkluderande rörelse. Fotboll är alltid ett ämne som är väldigt lätt att relatera till, var i världen man än kommer ifrån.

– I helgen var jag och hjälpte till på ett av de här tillfälliga sovplatserna och man märker hur många av de här människorna som inte har någonting. Vissa kommer helt ensamma, helt utan familjer och helt utan vänner.

Började spela i Hammarby

Matchen mot Gefle IF på onsdag blir den första för i år. Men när han anordnade samma initiativ förra året var det stor uppslutning, runt 30 nyanlända följde med och såg Bajen. Han minns inte vilken match det var, och det kanske inte är viktigt, men han minns att de vann.

– Det var väldigt positivt. Jag har pratat med några i skolorna efteråt som har börjat följa fotbollen i Sverige och gå på egna matcher, till och med någon som börjat spela i Hammarby, då märker man att det funkar.

Viktigt med intressen

Andreas Bjunér berättar att möjligheten att göra något annat utanför skolbänken är extremt viktigt.

– Framförallt är det kul för dem att de har någonting utanför vardagen. Många har väldigt jobbiga bakgrunder och traumatiska minnen. Då är det viktigt med ett intresse att kunna uppehålla sig med.