
Curatorn George Chamoun vid Myriam Boulos fotografi av en räddningsarbetare i Beirut, efter den katastrofala explosionen där i augusti 2020.
Han tar Libanons konst till Skärholmen
Ett litet stycke Libanon finns just nu i Skärholmens galleria. Med utställningen "Black sun, white mountains" vill Skärholmbon George Chamoun närma sig sina rötter och ge en bild av dagens Libanon.
- Nyheter
- Publicerad 06:30, 22 jan 2022
Folk har tröttnat och vill ha förändring och det inger hopp.
Den kvinnliga räddningsarbetaren ser allvarlig och beslutsam ut. Hon står i en sliten trappgränd i Beirut och tittar rakt in i kameran med sin röda hjälm under armen.
Kvinnan heter Zena. Hon var en av de många räddningsarbetare som kämpade för att rädda liv efter explosionen i en silo i Beiruts hamn 2020 då 217 människor dödades och tusentals skadades. Nu hänger ett fotografi av henne i Ateljé SKHLM, där utställningen "Black sun, white mountains" pågår.
– Det är konstnären Myriam Boulos som tagit bilden. Den är en del av en serie där hon lyfter fram starka libanesiska kvinnor, berättar George Chamoun, curator och utställningsproducent.
Närmar sig rötterna
Skärholmsbon George Chamoun kom från Libanon med sin familj som krigsflykting, när han var tre år. Sedan dess har han bara varit där en gång, i tonåren, men med åren har ett behov växt fram av att närma sig rötterna.
– Jag har haft tankar länge om att skapa en utställning med libanesisk konst. Och det känns fint att visa den här, där det bor många människor med erfarenhet av krig och flykt, säger han.

George Chamoun tar del av Brenda El Rayes ljud- och videoverk "Sorg/Mourning", där även fåtöljen och den orientaliska mattan ingår. Verket gestaltar känslan av att ta del av sitt hemlands förfall på avstånd.
Fångar i sitt land
Utställningens konstnärer berättar om ett land i kris. Här finns till exempel Ahmad "Renoz" Ghaddars verk "Inflation/Hostages of a failed state" ("Gisslan hos en kollapsad stat"). Det är en collageserie med sedlar vikta så att de bildar fängelsegaller.
– De visar hur människor blivit fångar i sitt eget land på grund av den ekonomiska krisen. Ett fint verk med fantastiska detaljer, säger George Chamoun.
Motstånd inger hopp
Nyheterna från Libanon har länge varit bistra. Landet har kastats in i en djup ekonomisk kris, mycket på grund av ett korrupt politiskt styre. Människor har gått ut i stora demonstrationer i protest mot att infrastrukturen inte längre fungerar. Efter den katastrofala explosionen i Beirut har tilltron till makthavarna nått bottennivåer eftersom ingen vill ta på sig ansvaret.
– Det finns mycket missnöje och motstånd. Folk har tröttnat och vill ha förändring och det inger hopp. Det ser man också i utställningen, säger George Chamoun.

Konstnärerna Nour Helou & Afrang Nordlöf Malekian har tagit sig an handkolorerade fotografier från olika tider och länder i Mellanöstern, från ett arkiv i Beirut.
Verk med poesi
Poesi finns det också, både i de videoverk som gestaltar tillvaron som flykting och i de handkolorerade fotografiska porträtt som konstnärerna Nour Helou & Afrang Nordlöf Malekian letat fram ur arkiv i Beirut.
– De lite flytande könsnormerna är ett arv från 1700-talets bildtradition. Både män och kvinnor har mjuka ansiktsdrag, röda läppar och markerade ögonfransar, säger George Chamoun, glad över att få visa detta kulturarv för besökarna.