Många är fulla med hopp om att Tarantella ska få en rejäl nystart med Mattias Unal vid rodret. Foto: Claudio Britos

Han styr upp Tarantella efter branden

Den nya ägaren till Tarantella, Mattias Unal, vill styra upp krogen efter branden för två år sedan. Och vägen dit tror han går genom bättre mat och roligare underhållning.

  • Publicerad 15:20, 28 feb 2020

Det är en varm afton, juni 2018, när Tarantella brinner. Polisen misstänker ett attentat, och många Bredängsbor får därefter klara sig utan sitt favoritvattenhål.

Trots flera försök att starta om står restaurangen tom och igenbommad i nästan två år. Ända fram till nyår 2019, då en ny ägare äntrar scenen.

Det är Mattias Unal, tidigare sportchef för Bredängslaget Newroz FC. Som sportchef för Newroz tog han klubben upp till division 2, och nu hoppas han göra ett liknande lyft med "Tarris".

– Folk sade till mig innan att "det bästa som kan hända är att du tar över", och jag ska se till att uppfylla kraven hos dem som kommer hit, säger Mattias när vi stoppar honom mitt i arbetet en tidig eftermiddag mellan lunch och middag.

– Jag kommer satsa på maten, att laga bra mat med bra råvaror. Men också att ha lite event, ta hit trubadurer som spelar musik och karaokekvällar.

Nytändning. Sedan krogen brann för två år sedan har den stått stängd. Den öppnade först efter årsskiftet till 20-talet. Foto: Claudio Britos

Mattias har drivit restaurang i Sundbyberg, på Södermalm och i Bandhagen. Men han hjärta har alltid slagit för Bredäng:

– Det är väldigt familjärt. Alla känner alla och folk stöttar sina lokala restauranger. Dessutom tycker jag att yngre har större respekt för de äldre här, jämfört med andra områden.

Vad gör du nu för tiden?

En som är extra glad är Lennarth Lindblad. Han är djupt rotad i Bredäng och känner Mattias först som fotbollskompis till hans son Fredrik. På 80-talet spelade de båda i Djurgårdens ungdomslag.

– De var bra på att plocka upp folk, DIF. De sög verkligen upp alla bra fotbollstalanger här i området, säger Lennarth.

Lennarth blev lagledare och skjutsade mellan träning och match. Det skapades ett band mellan Lennarth och killarna i laget, inte minst med Mattias. Men när de träffades på torget i Bredäng, strax efter Tarantella-köpet, var det första gången de såg varandra på 17 år:

– "Fan, bor han kvar i Bredäng" tänkte jag när jag såg honom, säger Mattias.

– Han kom emot mig och bara ropade, "Lennarth!", och det var så kul att se honom, säger Lennarth.

Lennarth fortsätter att ösa vänliga ord över sin återfunna vän. Hur omtyckt han är av gästerna och hur bra maten är. Det låter lite för bra för att vara sant, kanske lite partiskt, något man säger om en god vän. Åtminstone något att dubbelkolla med någon utomstående.

Förändringens vindar

Vi haffar stammisen Uffe som har smitit in på en eftermiddagsöl för att fråga hur hans vattenhål förändrats sedan årsskiftet, då Mattias tog över:

– Maten är bättre, helt klart. Det är en ny meny och ny kock, och lite karaoke kan nog behövas. Det händer inte så mycket annat här. Det är inte alla som kan driva restaurang, men det märks att Mattias bryr sig om gästerna.

Stammis. Uffe besöker Tarantella ett par gånger i veckan, och föredrar den nya menyn framför den gamla. Foto: Claudio Britos

Nästa omedelbara steg är att utöka ölutbudet med en ny kran i baren. Det skulle kunna vara starten på skiftet från kvarterskrog till hipsterparadis, med en nytt och hippt ölutbud.

Är det nu Tarantella börjar med suröl och veganpizza?

– Vi får se, säger Mattias.

Mellan raderna framgår att det dröjer ett tag innan Tarantella låter sig offras på innerstadstrendernas altare.