Han startade mikrobryggeri på Lilla Essingen

Från en bryggsats i köket till stora jästankar, egen julöl och ölkran på lokala krogen. Ö-bon Mikael Nyman har stora planer för Lilla Essingens egna mikrobryggeri.

  • Publicerad 20:00, 12 dec 2018

Ölintresset har Mikael Nyman alltid haft. Och suget efter att någon gång testa att driva ett eget bryggeri, även om steget från hårdvarukonstruktör på Ericsson kan tyckas långt.
För fem år sedan hakade han på öltrenden, köpte sin första bryggsats och satte igång i köket i hemmet på Strålgatan. Redan då satte han namnet Lilla Hopsingen Brewery som en lite humoristisk koppling till ön.

Sedan dess har experimenterandet med malt och humle varit ett givet inslag.

– Det är kul att veta att man kan göra något själv och att få prova lite olika saker. Jag vet många ingenjörer som har startat bryggerier. Vi kanske är generellt ölintresserade, säger Mikael Nyman och skrattar.

Mikrobryggerierna ökar i Stockholm

När sedan jobbet skulle skära ner tog han ett ”en deal” med ett antal månadslöner för att säga upp sig, och satsade på bryggardrömmen.

Tidigare i våras hittade han också den nuvarande lokalen och kunde lämna köket och expandera.

– Jag har letat lokal länge men det är svårt på Lilla Essingen, och jag ville vara här eftersom jag redan bestämt namnet. Sedan hittade jag den här lokalen. Det har varit ett bageri här tidigare och senast kontor och jag kunde ta över den direkt så det var perfekt. Det finns till och med en lastkaj så den är optimal för att expandera i, säger Mikael Nyman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För det är målet. Att växa ytterligare. I dagsläget kan han producera runt 700 liter i månaden, men planen är att öka och leva på öl-bryggandet fullt ut i framtiden. Nu jobbar han lite extra som matbud när det behövs.

I en del av lokalen har han ett litet bryggverk där han provar sig fram med smakerna. Just nu har han bland annat tagit fram en egen julöl. Ölintresset märks när han ska beskriva smakerna.

– Det är en svart-ipa som är väldigt mörk i färgen. Det är choklad- och karamell-malt så den får en lite sötare, knäckigare karaktär. Sedan har jag tillsatt lite julkryddor som stjärnanis, kanel och kryddnejlika. Jag har även tysk humle som går åt apelsinhållet som matchar bra, säger han.

Gäris med full koll på bärs

Redan nu har han lyckats sälja in sina fat till några krogar, bland annat McKinlays Inn på Fleminggatan och Ölstugan i Hornstull.

Men framförallt har hans bryggeri numera en egen ölkran på Essinge Tapas. En succé enligt restaurangägaren Benny Brangö. Just nu är det en variant på New England Ipa som går varm.

– Jag hörde att Micke hade startat bryggeriet här, provade ölen och sa att den här ska vi ha. Det är ju så lokalproducerat som det går. Vi har ett gäng här som bara går hit och dricker Mickes öl, säger han.

– Det känns jättekul. Jag ska försöka få till mer fasta samarbeten och åka runt till olika pubar i stan. Nästa år har jag tänkta att kanske börja även hälla upp på flaskor men det tar längre tid eftersom jag gör allt manuellt och nu ville jag komma igång, säger Mikael Nyman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
 

Mikael Nyman startade sitt egna bryggeri som ligger i Lilla Essingen. Bryggeriet heter Lilla Hopsingen Brewery. Foto: Jannie Flodman