Sumit Singh vann målet mot Well fastigheter under måndagen, dock genom så kallad tredskodom, detta efter att ingen från bolaget dök upp. Foto: Niklas Loman

Han stämde Well fastigheter – så gick mötet i tingsrätten

Sumit Singh är en av Well fastigheters kunder som kämpat för att få tillbaka de pengar han satsade på Urban park i Veddesta. Mitt i Järfälla var med då han mötte bolaget i Stockholms tingsrätt tidigare i veckan – innan konkursen var ett faktum.

  • Publicerad 05:02, 27 sep 2020

Mitt i Järfälla har i en rad artiklar granskat fastighetsutvecklaren Well fastigheters projekt Urban park som enligt företaget ska byggas på Fakturavägen i Veddesta.

Ett år har gått sedan vi kunde avslöja att företaget helt saknar giltiga avtal och detaljplan för att en realisering av projektet skulle vara nära förestående. Enligt Well fastigheter skulle man börja bygga i år, och de första hyresgästerna skulle sedan flytta in 2022.

Well fastigheters grundare och vd Christofer Carlsson och en bild av hur Urban park var tänkt att se ut. Illustration: Well fastigheter

18 miljoner kronor i köbiljetter

Många har nappat på projektet som marknadsförs med lyxiga visionsbilder som visar moderna och ljusa lägenheter.

För ett år sedan uppgav företaget själva att 900 personer hade ställt sig i kö och betalat 20 000 kronor i anmälningsavgift. Vid tidpunkten motsvarade det här 18 miljoner kronor.

Brödernas kamp mot Well

Tidigare i september träffade Mitt i två av Well fastigheters besvikna kunder, bröderna Sumit och Varnjit Singh.

Mitt i har tidigare i september träffat bröderna Singh utanför industritomten där Well fastigheter påstår att man ska bygga lägenheter med inflytt 2022. Då vi följde med Sumit Singh i tingsrätten i början av den här veckan var ännu inte konkursen av Well fastigheter ett faktum. Arkivbild: Åsa Sommarström

Sumit Singh menar att det bokningsavtal som han ingått inte stämmer. Där står nämligen skrivet att ”fastigheten detaljplaneras idag” och detta vill han och hans bror få prövat av domstolen.

Både Sumit och Varnjit Singh har fått sina bokningsavgifter återbetalade, men med hänsyn till avtalet menar de båda att en prövning i rätten är viktig – särskilt för att kunna hjälpa andra som drabbats. Därför har båda bröderna valt att stämma bolaget.

En lägenhet i Urban park. Illustration: Well fastigheter

Förhandlingsdag i rätten

På måndagen var det så dags för Sumit Singh att möta Well fastigheter i Stockholm tingsrätt. Med sig till förhandlingen hade han sin bror och en annan vän som ännu inte fått tillbaka pengar från Well.

Strax innan 13 hoppades trion fortfarande på att någon från företaget skulle komma gående i korridoren – men så blev aldrig fallet.

– Den här domen hade kunnat bli vägledande om någon från företaget hade varit här idag. Då kunde alla andra som drabbats hänvisa till det här målet eftersom det är samma omständigheter, förklarar Sumit Singh.

Efter förhandlingen i tingsrätten var Sumit Singh nöjd, men samtidigt besviken över att Well fastigheter inte fanns på plats. Foto: Niklas Loman

Beslutet: ska få tillbaka sina pengar

Det är tydligt att Sumit hade hoppats på att kunna få ställa alla sina frågor till bolaget.

I stället kom eftermiddagen att handla om Sumits kvarvarande pengar han yrkat på att få tillbaka – vilket han också fick när domen meddelades.

Vad känner du nu?

– Jag känner lättnad. Delvis är det här en framgång, men den riktiga frågan, om innehållet i avtalet, är fortfarande inte prövad. Jag är besviken på Well fastigheter men nöjd med dagens domslut, så det är blandade känslor.

Jag är besviken på Well fastigheter men nöjd med dagens domslut

Sumit Singh

Två dagar efter förhandlingen i tingsrätten skriver Well fastigheters vd Christofer Carlson ett mejl till Urban parks kunder och meddelar att bolaget bakom planerna i Järfälla har gått i konkurs.


Läs hela Mitt i:s granskning av Well fastigheters projekt Urban park

Företag säljer lägenhetsbokningar för miljoner – utan bygglov

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

Hon bokade lägenhet för 20 000 – men företaget saknar bygglov

Fastighetsägaren om Urban park: ”Vi förhandlar med kommunen”

Well fastigheter nära konkurs: ”Urban Park påverkas inte”

Här är bröderna som tar strid mot Well fastigheter

Kommunen om Urban park: ”Fortfarande ingen detaljplan”

Beskedet: Well fastigheter går i konkurs

Nytt dystert besked för alla som bokat bostad i Urban park