Allmängiltig. Juan-Pedro Fabra Guemberena menar att många delar hans historia. Foto: Frida Cornell

Han ställer ut mammans fängelsebrev som konst

Demokrati är ledordet när konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberenas verk ställs ut i Bredäng som en del av årets sommartorg. Då visas bland annat den bok hans mamma skrev till sin då treårige son när hon satt fängslad i militärdiktaturens Uruguay.

  • Publicerad 14:44, 4 jun 2021

Verket handlar om demokrati på ett handfast sätt, om vad som händer när man protesterar och om frihet på olika plan.

– Det jag gör här kan kännas som något väldigt specifikt, en unik historia. Men det är tvärtom en erfarenhet som många delar. Verken vänder sig till alla åldrar – min vän Dejan som bor här i Bredäng kan komma med sina barn och de kan se och ta till sig berättelsen tillsammans, säger Juan-Pedro Fabra Guemberena.

Som en del av trafikkontorets årliga satsning på sommartorg, sommargågator och pop-up parker har Stockholm konst bjudit in tretton konstnärer till en utställning över hela Stockholm. I Bredäng visas ett verk i tre delar av konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena vars familj flydde till Sverige undan militärdiktaturen i Uruguay.

– Vi firar 100 år av demokrati i Sverige i år och att kvinnor fick rösträtt. Det vill vi lyfta och har valt konstnärer som har förhållit sig till begreppet demokrati och vad det betyder för dem, säger Frida Cornell på Stockholm konst.

– Juan-Pedro Fabra Guemberenas verk handlar om demokrati på ett handfast sätt, om vad som händer när man protesterar och om frihet på olika plan.

"Den är otroligt rörande"

Att hans mamma fängslades har präglat honom mycket. Under sin tid i fängelset skrev hon ett långt brev till sin då 3-årige son som senare smugglades ut.

– Den handlar om vad hon varit med om och innehåller många filosofiska tankar och är otroligt rörande. Den börjar med att hon skriver "min älskade son" och en berättelse om att han och hans bästa vän Vanja går på ett zoo och pratar om varför vissa är instängda och så utvecklas ett samtal mellan dem, säger Frida Cornell.

Förutom boken innehåller konstverket en video där han intervjuar sin mamma samt tavlor som hon har målat.

Tanken är också att Stockholm konst ska bjuda in Juan-Pedro Fabra Guemberenas och hans mamma Galia Guemberena till ett samtal på Bredängs bibliotek i augusti.

Sommarkonst. Konstverket av brevet som Juan-Pedro Fabra Guemberenas mamma skrev ställs ut på Bredängs bibliotek. Foto: Stockholm konst

Konst hela sommaren

Nu invigs stadens sommartorg, sommargågator och pop-up platser.

En del i satsningen en är stor sommarutställning av konstverk.

Totalt medverkar 13 konstnärer runt om i Stockholm.

Årets tema är demokrati.

I Bredäng visas verk av konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena på Bredängs bibliotek.

Utställningen pågår 28 maj – 12 september

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre