– Det jag gör här kan kännas som något väldigt specifikt, en unik historia. Men det är tvärtom en erfarenhet som många delar. Verken vänder sig till alla åldrar – min vän Dejan som bor här i Bredäng kan komma med sina barn och de kan se och ta till sig berättelsen tillsammans, säger Juan-Pedro Fabra Guemberena.

Som en del av trafikkontorets årliga satsning på sommartorg, sommargågator och pop-up parker har Stockholm konst bjudit in tretton konstnärer till en utställning över hela Stockholm. I Bredäng visas ett verk i tre delar av konstnären Juan-Pedro Fabra Guemberena vars familj flydde till Sverige undan militärdiktaturen i Uruguay.

– Vi firar 100 år av demokrati i Sverige i år och att kvinnor fick rösträtt. Det vill vi lyfta och har valt konstnärer som har förhållit sig till begreppet demokrati och vad det betyder för dem, säger Frida Cornell på Stockholm konst.

– Juan-Pedro Fabra Guemberenas verk handlar om demokrati på ett handfast sätt, om vad som händer när man protesterar och om frihet på olika plan.

"Den är otroligt rörande"

Att hans mamma fängslades har präglat honom mycket. Under sin tid i fängelset skrev hon ett långt brev till sin då 3-årige son som senare smugglades ut.

– Den handlar om vad hon varit med om och innehåller många filosofiska tankar och är otroligt rörande. Den börjar med att hon skriver "min älskade son" och en berättelse om att han och hans bästa vän Vanja går på ett zoo och pratar om varför vissa är instängda och så utvecklas ett samtal mellan dem, säger Frida Cornell.

Förutom boken innehåller konstverket en video där han intervjuar sin mamma samt tavlor som hon har målat.

Tanken är också att Stockholm konst ska bjuda in Juan-Pedro Fabra Guemberenas och hans mamma Galia Guemberena till ett samtal på Bredängs bibliotek i augusti.