Från 25 vänner på Mikaels garageuppfart till över tusen deltagare. 2015 anordnades Glädjeruset för första gången nere vid Hägernäsbadet.

Varje år har Mikael Nordmark sprungit glädjeruset med sonen Hugo, som föddes med en allvarlig hjärnskada.

För snart ett år sedan somnade Hugo in. Han blev elva år gammal och var en stor inspiration för familjer och barn med liknande svårigheter, en kändis för vissa.

Tårfylld start

På den asfalterade vägen vid start- och målområdet har någon med krita skrivit hans namn i stora bokstäver. Mikael får tårar i ögonen och vilar blicken på bokstäverna.

– Jag hade inte sett det innan, så de måste ha gjort det nyss. Det är väldigt fint att någon har gjort det här, väldigt fint, säger han.

I år har Mikael bestämt sig för att delta i Glädjeruset varje dag. Vissa dagar blir det löpning och andra dagar gång. Men vid varje tillfälle har han sällskap. Och varje möte resulterar i ett kort personporträtt som läggs upp på Facebook.

– Det är en salig blandning folk, allt från löpargrupper till en 80 år gammal man. Imorgon ska jag springa med en som har samma diagnos som Hugo hade, säger han.

Prestation oviktig

När vi träffar honom är han inne på dag 13 av 36.

– Jag slutade springa när jag och Hugo slutade springa. Jag har nog sprungit mer de senaste tolv dagarna än jag har gjort det senaste året.

Han springer korta sträckor och berättar att han inte har fokus på prestation eller tidtagning.

– Glädjeruset handlar inte om det, alla kan ta sig fram på sitt speciella sätt. Det finns inga ursäkter, säger han.

Loppet handlar också om att nå ut med kunskap om funktionsnedsättningar.

– Ju mindre man vet desto mer fördomsfull blir man. Jag hade i trettio år själv ingen koll på funkisvärlden, men det är aldrig för sent att lära sig.

Överskott till stiftelse

Sedan 2018 har allt överskott från loppet gått till Hugos stiftelse: som arbetar med barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

– I år är ett väldigt speciellt år, Glädjeruset är Hugos lopp, och därför är det fint att vi kan samla in pengar till hans stiftelse.

Mikael berättar att om de lyckas samla in hundra tusen kronor till Hugos stiftelse kommer han och hans kollega matcha beloppet – och sätta in lika mycket.

– Nu har vi passerat 1 000 deltagare men man kan fortfarande anmäla sig. Vi har alltid slagit deltagarrekord, vi måste göra det i år igen, säger han.