Hans smittades av legionella men överlevde. "Varför berättade ingen att smittan spreds? " Foto: Anna Z Ek

Fakta

Detta har hänt

 1. I somras smittades åtta personer av legionella. Fyra av dem dog.
 2. De smittade var utspridda geografiskt – i Kista, Tensta, Rinkeby och Sollentuna. Därför dröjde det innan myndigheterna förstod att de var smittade av samma källa.
  Först efter sjätte fallet informerades vården om det pågående legionellautbrottet. Efter det smittades ytterligare två personer – båda överlevde.
 3. Samtidigt sökte man med ljus och lykta efter smittkällan. De smittade hade inte rört sig på samma platser. Man började förstå att smittan var luftburen.
 4. Ändå valde myndigheterna att inte varna allmänheten – för att inte ”skrämma upp en hel stadsdel”.
 5. Den 9 oktober hittades smittkällan – ett kyltorn på ett tak i Kista. Kyltorn används för att kyla till exempel industrier och köpcentran. En del av kylvattnet förångas och sprids för vinden.
 6. Kyltornet i Kista stängdes av och sanerades – men det finns hundratals andra kyltorn i Stockholm. Under sökandet hittades ytterligare ett kyltorn med legionella. ”Sannolikt finns det fler” säger Charlotte Larsson, miljöinspektör.
 7. Nu ska alla stadens kyltorn kartläggas så att smittspårningen går snabbare nästa gång.
 8. Detta är det dödligaste legionellautbrottet i svensk historia. Men allmänheten fick aldrig veta vad som hade hänt. Inte förrän Mitt i:s reporter Johanna Edström grävde bland kommunala handlingarna.
 9. Först vägrade ansvariga svara på hur det hade gått för de smittade. Sen gjorde de helt om och berättade som det var.
 10. ”Flera har dött, det kunde kanske jag också ha gjort. Varför berättade ingen att smittan spreds?” undrar Hans som smittades. Det berättar han i en intervju med Mitt i.
Visa merVisa mindre

Han smittades av legionellan – och överlevde

Hans Elfver från Akalla, drabbades förra sommaren av legionella som spreds i luften. Nu frågar han sig vem som bär ansvaret. – Flera har dött, det kunde kanske jag också ha gjort. Varför berättade ingen att smittan spreds?

 • Publicerad 16:23, 6 apr 2018

Åtta smittades av legionella som spreds i luften i Kista under förra sommaren. Hälften av dem avled. Hans Elfver överlevde.

– Jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Det var fruktansvärt.

När han mådde som värst, i september, var han knappt vid medvetande. Kräkning och diarré om vartannat. Han fick en svår lunginflammation.

”Glad att jag lever”

Han åkte in akut till Danderyds sjukhus där man konstaterade att han hade lunginflammation. Men antibiotikan bet inte och Hans blev allt sämre.

Kort därefter kom provsvar som visade att han var smittad av legionella.

Under samma period kom ytterligare fem fall av legionella till miljöförvaltningen och landstingets smittskyddsenhets kännedom. Man misstänkte därför att det fanns en gemensam smittkälla någonstans i området.

– Jag lider med de anhöriga till dem som dött, jag kanske också hade dött. Men jag lever och är glad att jag lever.

Folkhälsomyndigheten tog prover i hans hem och upptäckte legionella i vattnet i bostaden, men det var inte samma typ av legionella som han hade smittats av. Därför misstänkte man på miljöförvaltningen att smittan spreds i luften och kom från vattendimma från kyltorn.

I dag har Hans Elfver gått ner 16 kilo och frågar sig vem som bär ansvaret för att legionella spreds i luften och att ingen informerade om det.

– Varför hände ingenting?  Varför berättade ingen att smittan spreds? Kanske hade det kunnat göra skillnad.

Vården informerades först efter att sex fall påträffats, enligt Per Follin, smittskyddsläkare.

Man måste få information så att man själv kan fatta beslut

Hans

Anledningen var, enligt smittskyddsenheten, att det dröjde innan man såg ett samband mellan de fallen eftersom de var så utspridda geografiskt.

Men även efter det valde landstingets smittskyddsenhet att inte varna allmänheten om det pågående utbrottet. Eftersom man inte visste varifrån smittan spreds ansåg man sig inte ha tillräckligt konkret information för att gå ut med en varning.

Man ville inte skrämma upp hela nordvästra Stockholm.

 

Hans Elver tycker att det var fel beslut.

– Jag tycker hellre att man ska informeras så att man själv kan ta ett beslut om vad man vill göra, till exempel ta kontakt med sin läkare. Men beslutet borde inte ligga hos dem, utan hos befolkningen och vi som individer, säger han.

Inte förrän Mitt i:s avslöjande på torsdagen förstod Hans att det fanns fler smittade och att han troligtvis själv är en av dem smittade i utbrottet. Han kan inte veta säkert eftersom landstinget inte har informerat de smittade om att de är del av ett större utbrott.

Jakten på smittkällan drog ut på tiden. I oktober hittades den till slut – ett kyltorn på ett tak i Kista varifrån kylvattenångor med legionellabakterier spreds med vinden.

Krav på regler för kyltorn

Flera myndigheter vill nu styra upp ansvaret för kyltornen och skapa register över dem så smittspårningen ska gå snabbare nästa gång.

Hans Elfver tycker att det borde vara självklart.

– Det är så mycket annat som regleras och behöver besiktigas, hur kan det komma sig att det inte gäller för kyltorn som kan sprida allvarlig smitta? säger Hans Elfver

Fakta

Så spreds legionellan

Datum när legionellafallen anmäldes till kommunerna från Smittskydd:

17 juli: En smittad.

25 juli: En smittad.

26 juli: En smittad.

6 augusti: En smittad.

14 augusti: En smittad.

16 augusti: En smittad. Vården informeras.

7 september: En smittad.

26 september:En smittad.

3 oktober: Kyltornet hittas i Kista.

9 oktober: Prover bekräftar att det var just det kyltornet som var smittkällan. Kyltornet stängs av och saneras.

Källa: Sollentuna kommun, Stockholms kommun.
Visa merVisa mindre