Joseph Pollack bor i Nacka men hoppas på att snart kunna flytta tillbaka till Söder, där han tidigare bott ett par år. Tills dess förkovrar han sig i söderslang och södermiljöer i sin nya mysteriepodd. Foto: Erik Alfred Svetoft/Privat

Han släpper interaktivt mysterium på Södermalm

Södermalm Noir är en fiktiv berättelse om ett mord på Söder som låter lyssnaren göra de avgörande valen för att lösa mysteriet. Joseph Pollack är söderälskaren och manusförfattaren som skapat det ovanliga konceptet.

  • Publicerad 09:19, 22 maj 2020

Privatdetektiven Malcolm följer ett spår på Södermalm som leder honom till tre kidnappade kvinnor. Just när han ska rädda dem får han ett slag mot huvudet och medan han ligger medvetslös stryps en av kvinnorna till döds.

Berättelsen Södermalm Noir är en podcast där man som lyssnare går i en suggestiv 60-talsvärld fylld med Hasse och Tage-referenser och söderslang. Då och då hamnar man i ett vägskäl där man får välja alternativ a eller b och får, beroende val, hoppa fram till föreslagen tidpunkt och då veta om man gjort "rätt" eller "fel" val.

– Det är ganska ovanligt med fiktiva podcasts i Sverige och jag tänkte först att det interaktiva kanske blir för mycket, men jag tror att det fungerar ändå, säger manusförfattaren Joseph Pollack.

Idén om att göra en podcast av det material som han tidigare funderat på som tv-serie kom till honom på en konsert på Debaser Strand förra hösten.

– Det är på konserter, när man promenerar eller står i duschen som man får de bästa idéerna, säger Joseph.

Inspiration från svenska klassiker

Joseph, som växt upp i Israel och levt en stor del av sitt liv i Skåne, har trots det alltid känt en stor kärlek för Södermalm och gamla svenska 60-talsfilmer.

– Jag har växt upp med Vilgot Sjöman-filmer som Nyfiken gul och 491 som ju blev ett ramaskri när den kom ut 1964. Språket och estetiken var så otroligt spännande, säger Joseph.

Härifrån har han tagit en hel del inspiration och även Tage Danielsson får göra ett inspel som vittne i podcasten som totalt blir åtta avsnitt.

– Sista avsnittet blir en höguppläsning i Vitabergsparken 13 juni. Då kan man komma med filtar och lyssna, eller vänta tills den kommer ut som podd, 18 juni.

Sedan väntar två säsonger till av interaktiva mysterier, ett som ska utspela sig på 90-talet och ett på 1910-talet – på Södermalm såklart.

Bästa söderslanget

– Något man säger i filmen 491 är att stolpa, när man stolpar in på ett ställe. Det vill jag nästan implementera igen. Sedan tycker jag om "gamla gosse" och att säga att man ljuger på någon istället för om någon, säger Joseph Pollack.