Uppmärksammar. Janne Persson har skrivit en bok om hur två syskon märker att pappa inte är som vanligt. Författaren hoppas att det kan väcka tankar hos både barn och vuxna. Foto: Janne Persson/Nicolas Besserer, Salabim

Han släpper bok för barn om utbrändhet

Hur pratar man med sina barn om att man inte mår bra? I en ny bok försöker Västerortsförfattaren Janne Persson få både stora och små att se varningstecken.

  • Publicerad 16:29, 18 aug 2020

Utbrändhet kan drabba vem som helst.

Janne Persson beskriver sig som en typisk pappa som aldrig trodde det skulle hända. Han driver en reklambyrå och ett produktionsbolag, och att prestera högt går att göra utan att gå in i väggen.

Men till slut tippade det över. Han hamnade mitt i en skilsmässa, och även om det inte var själva separationen som låg bakom det, tog det upp mycket av hans tid.

– En dag satt jag på ett kundmöte och hörde folk prata, men fattade inte vad de sa. Efteråt sa kunden till mig: 'vet du vad, jag tror du ska gå hem nu, du mår inte bra', berättar Janne Persson.

Han undrade hur länge han skulle vara borta, några veckor, månader? Nu har det gått ett år. På hösten drabbades han även av en ansiktsförlamning, och i våras fick han corona.

Vill bryta en norm

Samtidigt undrade han hur hans barn, som är 17 och 21 år och har sett psykisk ohälsa när de var små och senare skilsmässan, upplevde det. Resultatet blev barnboken Pappan som slutade vara en superhjälte, som kom ut i början av juni.

– De flesta har någon i sin närhet som drabbats av utbrändhet. Den här boken kanske kan väcka tankar och få barn att förstå, men även hos en vuxen. Utbrändhet kan drabba vem som helst, när som helst, säger Janne Persson.

Boken handlar om syskonen Wille och Agnes, som en dag märker att pappa inte är som vanligt. Han har åkt till jobbet utan att ta på sig superhjältekläderna, och hans hjältetelefon är kvar hemma, trots att pappa alltid brukar vara så noga med allt.

Janne Persson tror att boken kan fungera pedagogiskt både för vuxna och barn, men säger att skrivandet också varit en del i hans egen rehabiliteringsprocess. Han hoppas att boken kan fungera för att bryta en norm om att män inte kan drabbas av utmattningsdepression.

– Jag tror att män går längre innan de ser allvaret och då blir det ett hårdare slag. För det första är man naiv, sen finns det en matchokultur, man tänker att man är stark och ska klara det, och vissa har fortfarande svårare att visa sig svag.

I slutet av augusti hoppas Janne Persson kunna börja jobba igen.

Janne Persson

Bor: Vällingby, men är uppvuxen i Norra Ängby och har även bott tio år på Färingsö.

Gör: Driver reklambyrå, produktionsbolag och har skrivit flera böcker. Nu har han gett ut boken Pappan som slutade vara en superhjälte, och har även illustrerat bilderna till boken.