På midsommardagen sjöng medlemmar i Oscars församling en nyskriven psalm vid en utomhusgudstjänst vid Gustav Adolfskyrkan. Den börjar som en ganska konventionell hyllning till skapelsen, med sina susande björkar och doftande blomsterängar.

Men sedan tar den en, i sammanhanget, lite oväntad vändning.

Vi drabbas av hetta och kraftiga regn.Vår värld har lokal missväxt, hunger och törst.Gud, hjälp oss att vara klimatsmarta nuoch leva med Jesus i våra liv.

Därmed är psalmen nog den första i Sverige att ha med ordet "klimatsmart" i texten, tror författaren och kompositören Gunnar Hafström, 85.

– Jag är väldigt miljömedveten och tycker inte att man bara ska sjunga om den vackra sommaren utan att också ha med ett par allvarsord.

Går hand i hand

Att förena sitt engagemang för klimatet med sin kristna tro är inget problem. De går snarare hand i hand, menar Gunnar Hafström.

– Det talades inte om miljön på det här viset på Jesu tid, det fanns inte så många människor på jorden då. Men vi har ett ansvar att förvalta skapelsen, och att omforma det budskapet till vår tid, det är en slutsats man får dra själv. Är man kristen måste man ta ett ansvar för naturen och miljön.

Aldrig för sent

Gunnar Hafström har en lång karriär inom Svenska kyrkan bakom sig. Han spelade piano och kyrkorgel som ung, och när han var i 18-årsåldern hade han ett vikariat som organist. Därefter tog juridiken över, och han slutade sin karriär som förste stiftsjurist i Stockholms stift.

Men vid 80 års ålder började han skriva psalmer och senare även komponera egna melodier till dem. Idag har han skrivit 30 psalmer, varav 20 med både egen text och melodi. Hans nyskrivna alster har varit uppskattade bland både anställda och medlemmar i Oscars församling, berättar Gunnar.

– Det här visar att det aldrig är för sent att göra något nytt!