Under gudstjänsten på midsommardagarna 2018, 2019 och 2021 har församlingen sjungit nyskrivna psalmer med klimattema. Bild från Gustav Adolfsparken 2021. Foto: Maria Langseth Hafström

Han skriver psalmer om klimatkrisen

Efter en lång karriär som jurist inom Svenska kyrkan började Gunnar Hafström skriva psalmer vid 80 års ålder. Flera av dem handlar om klimatfrågan – och har sjungits på gudstjänster i församlingen. – Är man kristen måste man ta ett ansvar för miljön.

  • Publicerad 06:20, 12 jul 2021

På midsommardagen sjöng medlemmar i Oscars församling en nyskriven psalm vid en utomhusgudstjänst vid Gustav Adolfskyrkan. Den börjar som en ganska konventionell hyllning till skapelsen, med sina susande björkar och doftande blomsterängar.

Men sedan tar den en, i sammanhanget, lite oväntad vändning.

Vi drabbas av hetta och kraftiga regn.Vår värld har lokal missväxt, hunger och törst.Gud, hjälp oss att vara klimatsmarta nuoch leva med Jesus i våra liv.


Därmed är psalmen nog den första i Sverige att ha med ordet "klimatsmart" i texten, tror författaren och kompositören Gunnar Hafström, 85.

Gunnar Hafström, 85, tidigare förste stiftsjurist, började skriva psalmer i 80-årsåldern. Foto: Maria Langseth Hafström

– Jag är väldigt miljömedveten och tycker inte att man bara ska sjunga om den vackra sommaren utan att också ha med ett par allvarsord.

Går hand i hand

Att förena sitt engagemang för klimatet med sin kristna tro är inget problem. De går snarare hand i hand, menar Gunnar Hafström.

– Det talades inte om miljön på det här viset på Jesu tid, det fanns inte så många människor på jorden då. Men vi har ett ansvar att förvalta skapelsen, och att omforma det budskapet till vår tid, det är en slutsats man får dra själv. Är man kristen måste man ta ett ansvar för naturen och miljön.

Aldrig för sent

Gunnar Hafström har en lång karriär inom Svenska kyrkan bakom sig. Han spelade piano och kyrkorgel som ung, och när han var i 18-årsåldern hade han ett vikariat som organist. Därefter tog juridiken över, och han slutade sin karriär som förste stiftsjurist i Stockholms stift.

Men vid 80 års ålder började han skriva psalmer och senare även komponera egna melodier till dem. Idag har han skrivit 30 psalmer, varav 20 med både egen text och melodi. Hans nyskrivna alster har varit uppskattade bland både anställda och medlemmar i Oscars församling, berättar Gunnar.

– Det här visar att det aldrig är för sent att göra något nytt!

Sjunger om hetta och kraftiga regn

Ur psalmen Å, nu är den härliga sommaren här:

Men mitt i vår glädje så ängslas vi dock.
Vad sker med naturen på vår sköna jord?
Vi drabbas av hetta och kraftiga regn.
Vår värld har lokal missväxt, hunger och törst.
Gud, hjälp oss att vara klimatsmarta nu
och leva med Jesus i våra liv.

Text och melodi: Gunnar Hafström