Aktuell. Pascal Engman är aktuell med nya boken Råttkungen som handlar om incel-rörelsen. Här är han framför sin gamla gymnasieskola Norra real. Foto: Mimmi Epstein

Han skriver om män i ofrivilligt celibat

Vasastadsbon och författaren Pascal Engman är aktuell med sin tredje bok, Råttkungen. En thriller som handlar om incel-rörelsen – män som lever i ofrivilligt celibat och hatar kvinnor.

  • Publicerad 16:30, 11 sep 2019

2016 slutade Pascal Engman som journalist på Expressen för att skriva sin första bok. 2017 debuterade han med Patrioterna som blev väl mottagen och tv-rättigheterna är sålda till ett produktionsbolag i Hollywood. I fjol kom hans andra bok, Eldslandet, också den rosad av kritikerna.

Succéförfattaren låg i Lasermannens badkar

Nu är Pascal Engman aktuell med Råttkungen som är den andra boken i serien om polisinspektören Vanessa Frank. Boken handlar om incel-rörelsen. Incel står för involuntary celibate – ofrivilligt celibat.

– Det är stora grupper män som är oskulder eller inte har haft sex på flera år och som förenas av ett enormt kvinnohat. De avhumaniserar kvinnor och förespråkar saker som statliga våldtäktsläger. Det finns män i chefspositioner som i forum skriver om hur de systematiskt bryter ner kvinnor psykiskt, säger Pascal Engman som har ägnat mycket tid åt research.

– Det har varit mörkt att sitta och kolla igenom de här forumen, men jag vill att mina berättelser ska vara så trovärdiga som möjligt. De ska underhålla men också berätta något om vår samtid.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I boken är det två män som är anslutna till incel-rörelsen som kommer på ett sätt att mörda kvinnor och komma undan med det.

– Boken utspelar sig till stor del i Vasastan. Huvudpersonen bor på Roslagsgatan 13, hon raggar upp en kille på restaurangen Storstad och tränar på ett gym på Tulegatan, säger Pascal Engman, som har haft hjälp av vännen och deckarförfattaren Camilla Läckberg under bokens tillkomst.

– Hon har hjälpt mig från början med mina böcker och jag gör samma för henne. Vi brukar utbyta anteckningar och läsa varandras manus.

Den 23 september är det release för Råttkungen men den finns att förbeställa. Redan nu har Pascal tankar på vad nästa bok ska handla om.

– Islamistisk terrorism. Det kommer att ske ett terrordåd i Sverige i nästa bok. Jag intervjuade terrorexperten Magnus Ranstorp härom dagen.