Röt ifrån. Rikard Johansson från Hägersten har sagt sitt om vad han tycker om "gentrifieringen av bardisken". Bilden är ett montage. Foto: Rikard Johansson/Vilhelm Stokstad

Han skrev insändaren om ölgentrifieringen i Hägersten: "Stäng Liljeholmsbron"

Rikard Johansson tröttnade på det han kallar för "gentrifieringen av bardisken" i Hägersten. Hans insändare där han försvarade den gamla hederliga stora starken spreds över hela Sverige. "Om det är någon bro man ska stänga i det här landet så är det Liljeholmsbron", säger han.

  • Publicerad 17:44, 21 jan 2016

Du skriver bland annat att den här utvecklingen mot IPA bort från stor stark drivs av "Inflyttade 30-40-åringar med feta plånböcker och Brooklyn-komplex", är det verkligen så illa?

– Jag skrev insändaren i affekt när jag läste tidningen igår morse. Det här är en utveckling som man har sett under ganska lång tid egentligen. Förra veckan var jag på ett ställe i Hornstull och skulle dricka öl till maten. Där hade de bara en storlek på fatöl, 25 centiliter och den kostade 60 spänn! Det är ju 120 kronor för en stor stark! Jag frågade om de skämtade. Då sa de att de har ett tapas-tänk på ölen. Att man ska sitta och testa lite olika öl under kvällen. Då har det gått för långt, det är den här utvecklingen jag är rädd för att vi ska få även i Hägersten även om vi inte är där än.

Vad gillar du för öl då?

– Man har gjort det så jäkla avancerat. Jag vill bara ha min öl. Jag gillar Pripps blå eller Norrlands guld. Bara en vanlig stor stark, det är lättillgängligt för både smaklökar och plånbok. De senaste åren har jag märkt att när man beställer en stor stark så får man en massa olika alternativ på ölsorter som man inte känner till. Då säger jag att jag vill ha den blaskigaste ljusaste ölen ni har. Då tror de att man skämtar men jag menar verkligen det.

– Jag är orolig för den här "Hornstulliseringen" av Hägersten. Om det är någon bro man ska stänga i det här landet så är det Liljeholmsbron.

Var brukar du själv hänga och dricka öl?

– När jag flyttade till Kransen på 90-talet så hängde jag alltid på No name bar, det som är Stabil idag. Nu hänger jag på Hägern på Hägerstensåsen, det är trevligt. Eller på Diset i Örnsberg. Men oftast går jag ut inne i stan och det är där den här utvecklingen varit som starkast. Det är därför jag blir orolig när jag läser att krögarna tänker att de ska anpassa sig till det nya kundutbudet.

Du kallade IPA för rävgift?

– Jag tycker att det smakar fruktansvärt. Jag har fortfarande inte druckit en god IPA. Jag gillar ljus, lättdrucken öl.

Varför tror du att din insändare blivit en sån snackis?

– Jag har ingen aning men jag antar att många kanske känner såhär. Jag hoppas att det var något som behövde sägas. Annars känns det som att pratet om öl håller på att bli mer och mer en lyxkonsumtion. Det anordnas ölprovningar och pratas om vilken öl som passar till vilken maträtt, det är ju helt bisarrt. Bägaren av ljus lager rann över i mitt hjärta.
 

LÄS ÄVEN

Ölkartan ritas om i Hägersten

Stoppa gentrifieringen av bardisken

 

Rikard Johanssons...

... favoritbarer

– Hägern i Hägerstensåsen

– Pub Diset i Örnsberg

... favoritöl

– Pripps blå

– Norrlands guld

Visa merVisa mindre