"Jag ville förstå hur det kommer sig att barndomsvänner, folk som kallar varandra bröder, plötsligt kan vända sig mot varandra; döda varandra", säger Diamant Salihu om arbetet med "Tills alla dör". Foto: Stefan Källstigen

Han skildrar gängkonflikten i Järva på djupet

Vänner som blivit fiender, pojkar som utför grova våldshandlingar, rädsla och tystnad. Går det att förstå gängkonflikten i Järva? Med boken "Tills alla dör" vill Diamant Salihu bidra med ett djupare perspektiv.

  • Publicerad 12:20, 11 maj 2021

Våldet spiller ut över hela landet och påverkar debatten

Gängkonflikten i Järva har skördat många offer, både i form av döda och skadade. Men hela lokalsamhällen påverkas när pojkar rekryteras in i kriminalitet och närstående står på sidan av och tvingas se på.

Sedan 2015 har journalisten och författaren Diamant Salihu bevakat och rapporterat från Rinkeby. För några år sedan bestämde han sig för att fördjupa sig ytterligare i orsakerna till konflikten samt lyfta människorna bakom siffrorna.

– Jag ville förstå hur det kommer sig att barndomsvänner, folk som kallar varandra bröder, plötsligt kan vända sig mot varandra; döda varandra, säger han.

Boken "Tills alla dör" bygger på hundratals samtal och intervjuer med både inblandade i konflikten och deras närstående.

Han beskriver hur vänskaps- och släktband, gängtillhörighet och droghandel bildar ett komplext nät, samtidigt som den sociala utsattheten och utanförskap också är starkt bidragande faktorer.

Diamant Salihu har skrivit en bok om gängkonflikten i Järva. Foto: Stefan Källstigen

Glorifierad livsstil

Diamant Salihu har plöjt domar och förundersökningar, samt pratat med myndighetspersoner och gjort en gedigen genomgång av de inblandades aktiviteter på sociala medier.

– Flera personer som är tongivande i de olika gängen har öppna konton på Instagram där de visar upp en värld av sedelbuntar och fina bilar. Ibland visar de vapen. Det glorifierar den kriminella livsstilen för unga följare, säger han.

Författaren menar att konflikten på något sätt är en större berättelse om Sverige idag.

– Våldet spiller ut över hela landet och påverkar debatten om migration och invandring. Politiker föreslår nya lagar utifrån det våld som sker i konflikten.

Samtidigt som de aktiva brottas med det liv de lever.

– Något alla jag har pratat med har gemensamt är att ingen vill leva det liv de lever; ingen vill att deras småsyskon ska gå samma väg. Många är traumatiserade av våldet och vill bort därifrån.

En annan aspekt är den rädsla och tystnadskultur som finns i samhället. Ett exempel är när han bestämt möte utanför Blå Huset i Tensta med en mamma som förlorat sin son.

– Hon uppmärksammade en grupp unga killar som hängde i närheten, och bara vetskapen om deras närvaro gjorde att hon inte ville prata. Det är ett stort demokratiskt problem att folk inte ens vågar uttrycka sin ilska och oro för våldet.

Den blodiga gängkonflikten i Järva började 2015 och har haft sin utgångspunkt i Rinkeby. Foto: Stefan Källstigen

Hoppas ge en tankeställare

Konflikten påverkar även barnen och syns i skolan.  

– En rektor berättar hur han på rasterna sett barn leka "Shottaz" och "Dödspatrullen". Barn blir rekryterade som torpeder och får utföra mord, langa droger och ta på sig grova brott åt de äldre i gängen eftersom de får lägre straff.

Han hoppas att först och främst att unga killar som på något sätt rör sig i den kriminella miljön läser boken.

– Mångas föräldrar har flytt extrem misär för deras skull, och så drar de återigen in dem i ett annat slags krig. Jag hoppas att inblandade får en tankeställare och perspektiv, kanske ställer sig frågan: vill jag verkligen vara en del av det här?

I boken får läsaren ta del av när en känd rappare förhörs av polisen. I slutet av förhöret får han frågan om hur länge han tycker att konflikten ska behöva pågå.

"Tills alla dör.", svarar han.

– Men jag tror inte att det behöver vara så. De goda krafterna i Rinkeby, precis som i resten av världen, är fler. Det har bevisats på andra platser att det går att vända en negativ utveckling, att börja om.

Författaren

Namn: Diamant Salihu

Ålder: 37

Gör: Reporter på SVT, innan dess var han på Expressen i elva år. Har under lång tid bevakat frågor som gäller socialt utsatta områden och skildrat utanförskap.

Aktuell med: Boken "Tills alla dör" som ges ut av bokförlaget Mondial.

Visa merVisa mindre