Håkan Sörman tar över som ordförande i Karolinskas styrelse. Foto: Ingrid Johansson

Han ska reda upp i röran på Nya Karolinska

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius vill ha ordning och reda kring Nya Karolinska. Sjukhusets styrelse fixade inte det, och fick avgå. Hoppet står nu till Håkan Sörman och en ny styrelse.

  • Publicerad 14:01, 11 apr 2018

När alliansen i landstinget till slut beslöt att avsätta styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset fanns även en dos av självrannsakan med i förklaringen.

Att leda två stora sjukhus som Karolinska i Solna och i Huddinge är ett stort uppdrag.

– Ledningen har inte fullt ut förmått vara närvarande på båda sjukhusen, sade landstingsrådet Gustav Hemming (C) vid presskonferensen där förslaget på en ny styrelse presenterades.

Man tänker nu utreda att skapa mindre enheter inom Karolinska för att ledningen ska komma närmare verksamheterna.

Och så utökas styrelsen från fem till sju ledamöter.

– Det är en stor verksamhet att leda. Nu vill vi ha en ordentlig nystart för Karolinska, sade Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.

Hon poängterade gång på gång att hon vill ha ”ordning och reda” på Karolinska universitetssjukhuset.

Detta sedan kostnaderna för att ta det nya sjukhuset i drift skenat med bland annat höga konsultnotor, men även inkörningsproblem och lågt förtroende bland många anställda.

Nye ordföranden bävar

Den som alliansen nu hoppas ska ställa allt tillrätta är Håkan Sörman, som föreslås bli ordförande i den nya styrelsen.

Han har varit vd vid SKL, Sveriges kommuner och landsting, och lämnade nyligen posten som landshövding i Jönköpings län.

– Det är inte utan viss bävan som jag tackar ja. Det är inte ett lätt uppdrag, men det är angeläget. Karolinska är ju kronjuvelen i landstinget, sade han.

Vill att direktören avgår

Oppositionen i landstinget har länge varit kritisk till hur Karolinskas styrelse agerat. Vänsterpartiet kräver nu att den nya styrelsen består av politiker, för att säkra insyn i verksamheten.

Miljöpartiet anser så länge sjukhusdirektör Melvin Samson är kvar blir det svårt att återuppbygga personalens förtroende.

– Om alliansen på allvar vill ha nystart så är vi beredda att prata. Då kräver det förutsättningslösa samtal om hur styrningen ska se ut hädanefter. Men om alliansen själva pekar ut en ny styrelse så blir det ju inte ett brett politiskt samförstånd, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling.

NKS riskerar bli en gökunge

Erika Ullberg

Socialdemokraterna menar att det inte räcker med att byta ut styrelsen:

– Vi vill ha en starkare ägarstyrning och att styrelsens uppdrag är att samarbeta, med övriga sjukhus, med vårdcentraler och andra vårdgivare över hela länet. NKS riskerar att bli en gökunge som tränger ut annan vård, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Den nya styrelsen väljs formellt av landstingsfullmäktige den 8 maj.

Fakta

Dyr inflytt kantad med problem

Beslut att bygga Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna togs 2008.

Bygget finansieras genom ett så kallat OPS-avtal. Landstinget är beställare och en privat part utförare. Den privata parten tar ett helhetsansvar för projektering, byggprocess, drift och underhåll, och lånar upp pengarna.

Hade landstinget byggt själva och lånat pengarna hade det blivit billigare.

Den totala slutnotan har beräknats till cirka 61 miljarder kronor.

Inflytten har kantats av praktiska och tekniska problem, bland annat med it-systemet.

Konsultbolaget Boston Consulting Group (BCG) anlitades för att hjälpa till att planera sjukhusflytten.
DN har avslöjat att BCG fakturerat 257  miljoner kronor och att snittkostnaden per konsult var 700 000 kronor i månaden under ett par år. Dessutom saknas fakturaunderlag för utbetalningar på 57 miljoner.
De första patienterna togs emot 2016.

På sjukhuset bedrivs högspecialiserad cancer- och hjärtsjukvård, akut trauma- och barnsjukvård samt forskning.

En ny intensivakut, som öppnar i maj, ska ta emot patienter som kommer med ambulans, helikopter eller från andra vårdgivare.

Visa merVisa mindre