Han ska lära Sollentunas seniorer surfa

Rasmus Eriksson, 24, ska lära den äldre generationen allt om internet. I fem veckor håller han i en datorskola på Sollentuna bibliotek. – Det är ett utanförskap vi inte uppmärksammar för att vi redan är där de inte är: internet, Facebook, YouTube, Snapchat – alla de sakerna.

  • Publicerad 15:00, 15 sep 2018

Hör du till skaran som suckar högt när morsan eller farsan frågar hur man fixar Netflix eller vad ”en Snapchat” är för något?

Många i den yngre generation växte mer eller mindre upp på nätet, och då är det kanske inte så konstigt att irritation väcks när päronen inte fattar ens de mest grundläggande sakerna.

Men frågar du Rasmus Eriksson, 24, handlar det om mer än att de äldre ”inte hänger med i svängarna” – det rör sig om människor som i en digital tidsålder tvingas in i ett utanförskap.

Något han nu tänker råda bot på.

– Det är ett utanförskap vi inte uppmärksammar för att vi redan är där de inte är: internet, Facebook, YouTube, Snapchat – alla de sakerna.

Lärde morfar att surfa

Rasmus engagemang började när han under gymnasietiden bodde hemma hos sin morfar. De hade kommit överens om en deal: morfar skjutsade Rasmus till plugget och i utbyte skulle han lära honom allt om internet.

När de en dag befann sig i Applebutiken i Täby centrum för att införskaffa en surfplatta till morfar överhörde personalen Rasmus pedagogiska förklaringar om hur tekniken fungerar och blev så pass imponerade att de erbjöd honom jobb.

Han började jobba i butiken, men kände efter ett tag att det inte riktigt fanns tid att ge den vägledningen som han faktiskt hade att erbjuda.

– Butiken gör sjukt mycket bra saker för människor i området, men vi jobbade under tidspress. Jag ville ha tid att lära ut på riktigt.

Sagt och gjort – Rasmus tog saken i egna händer och startade upp en datorskola för äldre.

Rasmus Eriksson hjälpte morfar med internet – nu har han startat upp en datorskola för äldre.

Fake news-tider

Datorskolan har sedan tidigare etablerat sig i Österåker och nu har det blivit dags för Sollentunas seniorer att få lära sig allt om att surfa.

Första lektionen hölls förra måndagen och i totalt fem veckor kommer Rasmus och ett gäng andra eldsjälar att finnas på plats för att hålla i undervisningen på Sollentuna bibliotek. Är intresset stort är det mycket möjligt att det blir ett fast inslag.

 

Det kan vara jättesvårt att se skillnad på en riktig hemsida och en blogg med konspirationsteorier

Rasmus Eriksson

Förutom det mest grundläggande som hur man googlar, skickar ett mail eller skaffar Facebook får deltagarna bland annat lära sig om källkritik – något han menar är väldigt viktigt i fake news-tider.

– Det kan vara jättesvårt att se skillnad på en riktig hemsida och en blogg med konspirationsteorier. Ett annat exempel är Wikipediasidor som faktiskt vem som helst kan gå in och redigera. Sånt har folk inte koll på.

Äldre vill också Tindra

Samtidigt är det många som vill kunna använda internet till precis samma saker som deras ständigt uppkopplade barnbarn: man vill vara med och Instagramma, Snapchatta och Tindra.

– Även om Instagram kan tyckas vara för unga så är det även till för äldre. Vi hade en kvinna vars barnbarn hade en dansshow i London som livesändes via Instagram. Nu kunde hon plötsligt vara med via telefonen.

Fakta

Datorskola på Sollentuna bibliotek

Datorskolans utbildningstillfällen äger rum 10, 17 och 24 september samt 1 och 8 oktober klockan 14.00-18.00 på Sollentuna bibliotek. Varje enskild lektion pågår i 20 minuter.

Bokning sker genom att prata med en bibliotekarie på Sollentuna bibliotek eller via datorskolan.com.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen vill bevara stora butiker i Södra Häggvik

Nyheter Gärna bostäder men även externhandel, tycker bland andra MP Södra Häggvik har i årtionden utvecklats till ett handelsområde, men nu planeras för bostäder i stor skala stället. Det bör dock inte bli så att bostäderna tvingar bort externhandeln helt, menar...torsdag 3/12 5:30

Svart på vitt: Social dumpning är ett utbrett fenomen

Nyheter Statskontoret har utrett efter larm om bland andra Sollentuna i fjol Hösten 2019 anklagades Sollentuna, Solna och Sigtuna för att ”dumpa” socialt utsatta personer i glesbygdskommuner. Nu har Statskontoret utrett ”social dumpning” på regeringens uppdrag, och kommit...onsdag 2/12 16:10

Rekordvärme i Stockholm

Nyheter Rekord från 1902 slogs i november SMHI sammanfattar november månad och det står klart att rekord efter rekord har slagits när det kommer till höga temperaturer.onsdag 2/12 14:15