Tobias Nässén (M) har nyligen tillträtt som vård- och valfrihetslandstingsråd. Foto: Ingrid Johansson

Han ska fixa ordning och reda i vårdvalen

Fler läkare, remisstvång och vårdgivare som samarbetar. Nu görs ett ”nytag” för vårdvalen. Och det är den blågröna landstingsmajoritetens nya valfrihetsgeneral som står bakom.

  • Publicerad 10:28, 22 nov 2018

Det finns 39 olika vårdval i Stockholms läns landsting, med flera hundra mottagningar inom systemet, allt ifrån stora vårdcentraler till små logopedmottagningar.

Enligt den styrande majoriteten ger vårdval ökad valfrihet för medborgarna, och kortare köer.

Men kanske har systemet drabbats av växtvärk. Många vårdcentraler menar att de får för lite pengar, tvingas ta emot för många patienter och att läkarna flyr.

Och nu senast larmade allergimottagningar om att de inte går runt på landstingets ersättning.

Den nya blågröna alliansen i landstinget har i sin budget lovat mer pengar till husläkarna och en stärkt primärvård.

Tobias Nässén (M), som tillträtt som vård- och valfrihetslandstingsråd, säger att man nu ska göra ett ”nytag inom vårdvalen”.

Alltså röja upp i vårdvalsröran?

– Nej, jag skulle inte uttrycka det så. Vårdvalen fungerar mycket bra för att både korta köer och öka tillgängligheten, men det finns ett antal problem och dem ska vi försöka lösa, säger han.

De problem som ska utredas är:

✔️ Stuprörstänk – vårdvalen tenderar att vara egna öar. Avtalen ska nu skrivas så att samverkan mellan vårdval främjas, så att det till exempel finns samarbeten mellan vårdcentraler och olika specialistmottagningar.

✔️ Fel vårdnivå – en del patienter som söker akut vård borde få vård på sin vårdcentral i stället. Tydliga regler om vilken vård som ska bedrivas var införs.

✔️ Ersättningen – vårdval som är ”anorektiska” ska identifieras och ersättningen ses över.

✔️ Läkarbrist – även privata vårdgivare ska ta emot AT- och ST-läkare så att fler läkare blir klara med sin utbildning.

✔️ Remisstvång – kan införas för fler specialiteter (nu inom öron-näsa-hals, hud och kirurgi bland annat).

✔️ Vita fläckar – brist på specialister i vissa delar av länet.

– Kanske måste vi tillåta fler ensamutförare, eller filialer, där det fattas vårdgivare. I dag krävs det två läkare per mottagning för att ingå i vårdvalet, utom i mycket perifera områden, säger Tobias Nässén.

Landstinget höjer budgeten för primärvården med 360 miljoner kronor om året de närmaste fyra åren.

Ett av målen är att alla som vill ska kunna lista sig hos en fast läkare på sin vårdcentral.

Men då måste det också finnas tillräckligt många läkare. I Stockholm har disriktsläkarna långt fler patienter än vad Arbetsmiljöverket rekommenderar.

– Ersättningsmodellerna måste anpassas. Vi måste också se över hur många patienter som är rimligt för en enskild läkare, säger Tobias Nässén.

Fakta

Så fungerar vårdvalen

Vårdval: Vårdgivare, alltså företag som bedriver vård, kan etablera sig och få ersättning av landstinget för de patienter som anlitar dem. Det finns 39 olika vårdval, allt från allergologi till ögonsjukvård. Nu senast infördes vårdval för geriatrik, alltså sjukhusvård för äldre.

Ersättning: Landstinget betalar ersättning till vårdgivarna utifrån antal patienter, antal besök och vilken typ av vård som patienten fått. I vårdtunga områden, med många gamla eller många patienter som behöver tolk, är ersättningen högre.

Primärvård: Grundläggande vård som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser, till exempel vårdcentraler, sjukgymnaster och olika typer av rehabilitering.

Öppenvård: Vård som bedrivs utan att patienten behöver läggas in.

Remiss: Läkare bedömer att du behöver en viss typ av vård och skriver en hänvisning till den mottagning som bedöms lämplig. Till viss specialistvård krävs remiss.

Visa merVisa mindre