Allkonstnär. Musikern, fotografen och Ängbyromantikern Mattias Ludvigsson med ett av sina lokalt präglade verk. Det och ytterligare fotografier ställs ut på Ängby slott nästa helg. Foto: Stefan Källstigen

Han sjunger (nästan) bara om Ängby

"Gröna linjen". "Här i Norra Ängby". "Komma hem till Bromma". För musikern Mattias Ludvigsson var flytten till Norra Ängby som att komma hem. Det märks i hans sångtitlar.

  • Publicerad 17:21, 3 sep 2021

Och för all del, kan Håkan Hellström bli miljonär på att rabbla adresser i Göteborg bör väl Mattias Ludvigsson kunna åstadkomma något liknande med västerort.

Några publikrekord på Ullevi verkar han emellertid inte ha i åtanke.

– Jag har inga storartade planer så. Det vore lite konstigt om människor på typ Lidingö ville lyssna på låtar som handlar om Bromma.

– Men på sätt och vis, vad vet jag? Någon kanske tycker att det är skön musik.

Jazz och pop

Skön var ordet. Den som diggar Bo Kaspers orkester eller kanske tidiga Cardigans bör inte vara främmande för Mattias blandning av jazz och pop. Vare sig man ser sig själv som Brommabo eller inte.

Att sjunga om specifika platser kan rent av göra låtarna intressantare, tror Mattias som själv är en beundrare av Tomas Andersson Wij.

– Han sjunger ju om Hägersten. Det är en skön touch.

Handlar alla dina låtar om Norra Ängby?

– Nej, jag har också skrivit en rätt soft låt som heter "Från ett rum i Beckis".

Där dyker även Ängbybadet upp i en textrad. Och i sin sång om gröna linjen trallar Mattias sig igenom en hel tunnelbanetur från Hässelby till Alvik.

Men det är Norra Ängby som ligger honom närmast hjärtat. Sedan 2009 har han sin oas här.

– Min fru var mer inställd på lägenhet, men jag ville ut från stan.

Hyllar västerort. Mattias tycker att lokala blinkningar kan ge musiken en "skön touch". Foto: Stefan Källstigen

Fäblessen för området kan bero på att han växte upp i en villa, i Linköping.

– Någonstans hade jag en romantisk bild av Ängby. Små äppelträd, husen med sina färger.

– Jag såg framför mig hur jag skulle sitta och plinka på min gitarr under ett träd.

Ställer ut fotografier

Mattias kärlek till de nuvarande hemkvarteren går också igen i ett annat fritidsintresse, nämligen fotografering. En hobby som bland annat ledde till att han fick ställa ut sina verk på Astrids kök vid Ängbyplan, under utställningsnamnet "Ängby i ljus och dimma".

– En del tyckte att de var fina, så jag har sålt några.

Nästa helg hålls en ny utställning, denna gång på Ängby slott. Och vad passar väl bättre som invigning än att fotografen själv framför några av sina musikaliska hyllningar till området?

Ängby slott är kanske inte Ullevi, men Mattias har ändå en sak gemensamt med en viss göteborgare: Båda har skrivit låtar som har plockats upp av fotbollsklubbar.

– En kompis sade till mig: "Jag hörde att du var på Ängby IP i helgen". Då var det min låt som hade spelats.

Mattias Ludvigsson i porträttform ... Foto: Stefan Källstigen

... och här är han igen! Foto: Stefan Källstigen

Det här är Mattias Ludvigsson

Ålder: 48.

Gör: Biträdande enhetschef på kulturdepartementet. Musicerar och fotograferar.

Aktuell: Med albumet Komma hem till Bromma som släpps i dagarna. Ställer ut foton med Brommamotiv den 11–12 september på Ängby slott. På vernissagen den 11:e uppträder han med band från och med klockan 15.00.

Om låten "Ängby mitt hjärtas lag": "En kille i föreningen sade att jag borde skriva en låt om den. Jag gjorde det, spelade in och lade ut den i våras."

Visa merVisa mindre