BOSS. Rasmus Jonlund (L) ser ut att ta över som ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Foto: Per Brandt

Han ser ut att bli ny boss över Kungsholmen

Rasmus Jonlund. Så heter med stor sannolikhet Kungsholmens kommande ordförande i stadsdelsnämnd. Nu är det klart att Liberalerna får ordförandeklubban kommande mandatperiod.

  • Publicerad 10:58, 25 okt 2018

Ikväll är det avgående ordföranden Arvid Vikmans sista gång att svinga klubban den här mandatperioden när Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträder. Årets två sista sammanträden kommer ledas av vice ordförande Maria Johansson (L) enligt stadens praxis efter maktskifte.

Nu är det också klart att det är Liberalerna som kommer fortsätta ha ordförandeposten på Kungsholmen under kommande mandatperiod. Det bekräftas av Rasmus JonlundOch med stor sannolikhet blir Rasmus Jonlund ordförande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I går nominerade Liberalerna på Kungsholmen honom till uppdraget.

Nu återstår att partiet centralt i staden samt kommunfullmäktige godkänner valet. Så om inget oförutsett inträffar styr Jonlund stadsdelen efter årsskiftet.

Huvudpersonen själv är glad och hedrad över nomineringen men betonar att allt inte är helt spikat än.

Rasmus Jonlund är Kungsholmsbo sedan 13 år och sitter i kommunfullmäktige, vilket han kommer fortsätta med även kommande mandatperiod, och kulturnämnden samt är presschef för Liberalerna i landstinget.

Hur kommer det märkas att Liberalerna har ordförandeposten?

–  Vi kommer fortsätta det jobbet som Maria (Johansson) och Liberalerna lokalt har jobbat mycket med i opposition, stadsdelsnämndens kärnverksamheter med äldreomsorg, socialtjänst och förskola. Sedan kommer jag gärna lyfta kulturfrågor eftersom jag har det intresset.

Ni drev ert förslag om att bygga Kronobergstorget vid Fridhemsplan hårt inför valet, är det något ni kommer fokusera på nu?

– Det är inte en fråga för stadsdelen även om vi driver den, utan för staden. Men det är klart att vi ska jobba utifrån det vi har gått val på, det finns en bred förståelse för att utveckla Kungsholmen och göra platser tryggare, sedan är vi fem partier som ska komma överens så vi får se slutresultatet.

En annan valfråga ni drev hårt var att stoppa arbetet med parkstråket vid Norr Mälarstrand, kommer ni fortsätta att jobba för stopp eller fler ändringar?

– Den nya nämnden tillträder vid årsskiftet, året ut sitter den gamla nämnden. Jag måste sätta mig in i det mer om vad som är praktiskt möjligt. Men det är klart att vi ska värna våra parker.

Efter våra artiklar: nu SKA kajen på Kungsholmen äntligen få ett namn

Jonlund har tidigare kommit med en rad förslag, bland annat att döpa kajen vid Preem som sedan fick sitt namn ”Holger Bloms plats” och att staden ska sätta ut så kallade snubbelstenar för att minnas Förintelsens offer som också ska göras.

Kommer du fortsätta driva många olika förslag?

– I opposition kan man lägga många glada och bra förslag och i majoritet får man andra möjligheter att påverka. Som ordförande leder och företräder man hela nämnden så det är två olika roller. Men Liberalerna kommer föra vår politik sedan är vi fem olika partier som ska komma överens om vad vi kan genomföra.