Tiotusentals deltog vid manifestationen på Sergels torg på söndagen. Foto: Pernilla Fagerström

Han samlade 45 000 i en kärleksmanifestation

Södermalmsbon Damon Rasti stod inte ut med tanken på ett Stockholm paralyserat av skräck. I stället tog han saken i egna händer och samlade stockholmarna i en kärleksmanifestation på Sergels torg. – Vi kan inte leva rädda, säger han.

  • Publicerad 15:11, 11 apr 2017

När nyheten om terrorattacken på Drottninggatan nådde Södermalmsbon Damon Rasti låste han in sig på toaletten och grät. Händelsen påminde honom om kriget han en gång flytt ifrån.

– Jag bestämde mig att det här inte är en känsla som jag vill ska vara kvar i samhället. Det kändes viktigt att visa, inte bara för oss själva utan för omvärlden att vi står mer enade än någonsin, säger Damon Rasti.

Tiotusentals samlades på Sergels torg

Evenemanget dök upp på Facebook på lördagen och fick snart över 10 000 deltagare. Väl på söndagen hade omkring 45 000 stockholmare, flera folkkära artister och politiker från riksdagen och Stockholms stadshus samlats i området runt Sergels torg för att stå upp mot terrorn.

– Det var ofattbart att få stå där uppe och se alla tiotusentals människor. Det värmer oerhört att människor tog sig ut, trots att de var rädda, säger Damon Rasti.

Tiotusentals kom till manifestationen på Sergels torg på söndagen.

Beslutet att anlägga manifestationen på Sergels torg, bara några meter från den plats där 39-årige Rakhmat Akilovs terrordåd orsakade flera dödsoffer var kontroversiellt. Damon Rasti fick utstå kritik för att han riskerade människor säkerhet, men valde att stå på sig efter att polisen gett tillstånd för manifestationen.

– Jag tror att det fanns ett behov att få stå tillsammans, sörja tillsammans, hålla varandra i händerna och reflektera vid den plats där attentatet skedde. Det var sorgligt men också fint att vara där och dela sorgen med alla andra, säger han.

”Jag är oerhört tacksam”

Han tror att stockholmarnas agerande efter attentatet 7 april har orsakat svallvågor över hela landet.

– När jag tänker på Stockholm nu är det bara kärlek. Vi har lite rykte om att vara dryga här i Stockholm, men vi har visat att vi är mycket mer än så. Jag är oerhört tacksam för alla människor som har hjälp mig och sig själva att definiera oss i den här svåra stunden.

Hur känner du i dag, är du rädd?

– Nej, jag är inte det. Vi kan inte leva rädda, för det är det de vill. Det Sverige som uppfostrade mig med öppenhet, tolerans och solidaritet måste fortsätta vara som det är, Jag kommer fortsätta leva mitt liv precis som vanligt.